KLIMA

Større virkningsgrad med klimafond

Anders J. Steensen, Tore StensvoldAnders J. Steensen, Tore StensvoldAnders J. Steensen, Tore Stensvold
25. okt. 2007 - 21:17

OLF erkjenner sitt klimaansvar, bedyrer OLF-leder Per Terje Vold.

Foreningen får god støtte fra klimaforskerne i Cicero når OLF hevder at CO 2-avgiften ikke hjelper på å redusere utslippene fra norsk petroleumsvirksomhet.

Bortkasta kabler

Det er heller ikke stor miljøgevinst i å elektrifisere sokkelen. Det er snakk om høye utgifter og marginale utslippsreduksjoner.

Pengene bør heller setes i et miljøfond og penge derfra kanaliseres til tiltak som hjelper og utvikling av ny, norsk miljøteknologi.

Oljeindustrien vil finansiere oppbyggingen av et nytt klimafond som i løpet av fem år kan komme opp i 10 milliarder kroner.FoU

Pengene fra fondet skal få bein å gå på:

– Vi må utvikle norsk renseteknologi for å fange CO 2 samt finne metoder for å deponere, sier Vold, med klar adresse til Mongstad, der regjeringen kommer til å ende opp med utenlandsk CO 2-teknologi.

Cicero mener at et fond kan få større positive effekter for utviklingen av ny norsk, miljøteknologi enn om oljeindustrien fortsetter å betale en generell CO 2-avgift, kombinert med kjøp av klimakvoter.

Dyr elektrifisering

Dersom Oseberg-feltet skal elektrifiseres, betyr det at klimakvotene må opp i 1610 kroner pr. tonn for at det skal lønne seg. Prisen nå ligger på rundt 200 kroner/tonn.

– Fangst og lagring er Norges viktigste bidrag i klimakampen. Men da er vi avhengig av samarbeid med norske myndigheter, sier Vold. Ifølge OLF betyr det at myndighetene bør sørge fir at det er norsk renseteknologi som skal fjerner CO 2 fra Mongstad.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.