FORUM

Større utslipp med mindre produksjon?

27. okt. 2008 - 11:18

ENERGI: Selvsagt! Hvordan skulle man ellers forsvare årlige investeringer på 130 milliarder kroner i olje og gass, samtidig som fossil energibruk er blitt klodens største problem! Samfunnsbevisste og globalt ansvarlige som vi er her på berget, har vi litt av en utfordring:

Det er ikke lett å gi avkall på gigantinntekter på idealistisk grunnlag! Da gjør det godt med «faglig underlag» fra Oljeindustriens Landsforening som i TU nr. 3608 styrker oss i troen på at mer olje gir mindre utslipp: Dersom andre land tar ut denne fossile energien, vil de få større utslipp enn oss! Og verden trenger energi!

Men holder logikken?

EU satser på klimakvoter som en hovedløsning. Ideen her er at knapphet på kvoter skal øke prisen på fossil energi og gjøre sparing, alternativ energi og rensing mer lønnsomt enn å kjøpe kvoter. Men kvotekostnadene er vel bare en del av prisen, selve energien skal også kjøpes..?

Var det ikke noe her om tilbud og etterspørsel? Blir det lettere å finansiere vindkraft jo mer olje vi får ut i markedet? Vel, Norge er jo et lite land, så litt mer olje og enda mindre vindkraft herfra betyr vel ikke så mye...?

OLFs logikk er farlig avhengig av et norsk ståsted. Men verre er det kanskje at vi som leser TU, teknologer og ledere på hver vår kant, vanskelig kan ta klimautfordringene på alvor før politikerne gjør det? Og de mener vel omtrent det samme som OLF?

Mitt tips er å innføre kvoteplikt for oljeinvesteringer. Hva med å si at hver 4. milliard investert på norsk område går til kjøp av EU-kvoter som makuleres?

Karl Sigurd Fredriksen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.