IKT

Større interesse for biometri

6. apr. 2006 - 11:54

Nytt terrorbilde og stadig flere reisende stiller nye krav til identitetskontroll.

Flere land tar i bruk biometri i pass, visum, nasjonale ID-kort og andre identitetsdokumenter. I Norge jobbes det også med å utstede pass med fingeravtrykk.

Det er nettopp bruken i pass som har fått utviklingen til å akselerere og interessen til å øke.Stor interesse

– Interessen for biometri har aldri vært større, sier Lars Vaagen Solbakken, biometriansvarlig i Steria Norge. De har blant annet utviklet et biometrisk system som tas i bruk under fotball-VM i Tyskland til sommeren.

Steria arrangerer i disse dager kurs om biometrisk gjenkjenning.

– Betegnende nok har det meldt seg mer enn dobbelt så mange til dette kurset som det vi vanligvis har på tilsvarende kurs om andre emner, sier Solbakken.

45 deltagere med ansvar for sikkerhet og teknologi fra ulike departementer, justissektoren og privat sektor vil gjerne høre hva Solbakken har å si om muligheter og begrensninger ved bruk av biometri.Ulike teknologiske nivåer

– Vi snakker om registrering av organisk materiale som skal gjøres om til digitale signaler. Det er alltid krevende, sier Solbakken. Han mener likevel at teknologien, brukt riktig, er kommet meget langt.

– Med topp utstyr basert på optisk scanning snakker vi om 99,7% sikkerhet for identifikasjon av riktig person i en database på flere millioner ved hjelp av to fingeravtrykk. Slik utstyr brukes for eksempel av politiet og koster kanskje 250 000 kroner, sier Solbakken.

Utstyr på samme teknologiske nivå, men som skal brukes til en til en verifisering, er vesentlig billigere, kanskje rundt 3000 kroner. Solbakken understreker imidlertid at dette ikke må forveksles med utstyr som vi eksempelvis finner på PC-er og andre forbrukerartikler.Ekspertene enige

Internasjonale eksperter er enige om at identifikasjon gjennom fingeravtrykk og øyne snart vil gjøre pinkoder og passord overflødige. Den engelske IT-publikasjonen Silicon.com har snakket med 12 av Storbritannias mektigste IT-sjefer om fremtidens sikkerhets- og identifikasjonsutfordringer. 11 av dem spår at biometrisk teknologi vil utradere dagens sikkerhetsløsninger i løpet av noen år.Betaler med fingeren

I USA betaler to millioner amerikanere hver uke for varer og tjenester ved hjelp av fingeravtrykket sitt, i stedet for å trekke kortet. På den måten unngår de risiko for å få stjålet kort eller pinkode og etterfølgende tømt bankkonto.

Mange flyplasser har installert eller er i ferd med å installere utstyr for biometrisk identifikasjon, for å sikre seg at den personen som går om bord i flyet er den samme som sjekket inn bagasjen og for å kontrollere adgangen til sikre soner. Også SAS Braathens har søkt om å benytte denne teknologien i Norge, men Datatilsynet har satt foten ned, slik Teknisk Ukeblad skrev forrige uke.Øker sikkerheten

– Dagens papirbaserte ID-papirer ivaretar den enkelte og samfunnets sikkerhet bare i begrenset grad. Forfalskninger og misbruk er såpass utbredt at vi ikke bør fortsette med denne typen løsninger som eneste form for identitetskontroll, mener Solbakken.

– Bare tenk på hvor lite tid passkontrollen har til å sjekke identiteten til en passinnehaver. Det er ikke overraskende at enkelte har klart å reise rundt i hele Europa på pass som er stjålet eller lånt av bekjente, påpeker han.

Han ser for seg at biometri i fremtiden vil styrke sikkerheten på flere nivåer.

– For det første vil det bli lettere å fange opp folk som reiser på falske papirer, noe som er viktig for den nasjonale sikkerheten. Dessuten vil det bli betraktelig vanskeligere for svindlere å stjele en annens identitet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.