PRODUKSJON

Større enn størst

I år dekker Hannovermessen brede fagområder som forskning, energi, mikroteknologi, fabrikkautomatisering, produksjonsutstyr og verktøy, underleveranser og en spesialutstilling kalt Motion, Drive & Control.

Denne siste handler i stor grad om indre logistikk og utstyr for transport, håndtering og lagring.

Heia Norge!

Fem norske utstillere er med: Den nærmest selvfølgelige deltaker Hydro Electrolysers A/S som fortsatt viser verden veien når det gjelder å produsere hydrogen, og som vel har vært på industrimessen de siste tjue årene.

De stiller i år sammen med Norsk Hydro ASA på hydrogenstanden i hall 13 (F66); smarte Sperre Støperi viser støpekunst på Elverum (hall 3, B64); nykomling Br. Bauer-Nilsen (hydraulikk) i Haugesund (hall 21, F34); og Oslo/Akershus Oppfinnerforening FinnOpp som naturlig nok stiller i den år for år stadig mer spennende R&D-hallen (hall 18EG, G22).

Hydro vil vise hvor langt de er kommet i industrialiseringen av de høyaktuelle, norskutviklede, store brenselcellene.

Hydraulikk fra Haugesund

Bauer-Nilsen debuterer på messen med noe som litt lakonisk er benevnt " motorer og sylindere" i utstilleroversikten, men som i virkeligheten dreier seg om avanserte hydraulikkmotorer av ymse slag.

Sperre - tidligere utnevnt til Center of Excellence her i TU - skal vise hvor flinke de fortsatt er til å støpe kompliserte ting i kulegrafittjern, grått støpejern og aluminiums- samt kobberlegeringer.

FinnOpp legger fram vinnerprosjekt og diverse industriprosjekt som fikk ærespriser i den landsomfattende konkurransen FinnOpp 2002, tidligere vist på Industridagene på Lillestrøm i fjor høst.

Hannovermessen utvides fra år til år og har vel for lengst passert stadiet da den kan kalles overkommelig. Likevel fortsetter folk å komme fra hele verden.

Stor spenning knytter seg i år til de over 300 utstillerne fra Kina: Hvor langt er de kommet? Hvor truende er de for europeiske og amerikansk industri, hva kan vi lære av dem?

Ellers er det spennende å se hvor stor forskningsmessen er blitt: Da den startet for femten år siden besto den av noen montre og stands i et hjørne; aluminiumslegeringer med litium, og titanoksidbelagt skjæreverktøy var store clou den gangen. Årets forskningsavdeling er på 9200 kvadratmeter og har ca. 500 utstillere.

Noen høydare

Utstillingen Energi er en hel messe i messen: 36 000 kvadratmeter og 910 utstillere, dette er dimensjoner som sladrer om hvor eventyrlig viktig begrepet energi er blitt for menneskeheten.

Kraftproduksjon og -distribusjon utgjør tyngden, ved siden av fornybar energi, krafthandel og energiøkonomisering.

Industriautomatisering har 1120 utstillere og dekker 55.000 kvm over syv haller; denne "messe i messen" er preget av alle former for roboter, automater, tilbringersystem og ellers alt smart som bidrar til å gi europeisk industri en viss fortsatt konkurransekraft. Dessuten inneholder den en separatutstilling Industrial Software & Engineering.

Annet å merke seg er utstillingen MicroTechnology, der nanomechanics/-electronics boltrer seg via 250 utstillere over 4300 kvm.

Man kan altså trygt si at i år er Hannover en messe verd!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.