OLJE OG GASS

Stormberg mot oljeboring

NEI TIL OLJE: Stormberg-eier Steinar J. Olsen ønsker å styrke Natur og Ungdom i kampen mot oljeboring i Lofoten, og gir organisasjonen 50 000 kroner. Han oppfordrer andre næringslivsfolk til å gjøre det samme, etter modell av aksjonen for Frp nylig.
NEI TIL OLJE: Stormberg-eier Steinar J. Olsen ønsker å styrke Natur og Ungdom i kampen mot oljeboring i Lofoten, og gir organisasjonen 50 000 kroner. Han oppfordrer andre næringslivsfolk til å gjøre det samme, etter modell av aksjonen for Frp nylig. Bilde: Schrøder, Tor Erik
Kjetil Malkenes Hovland
1. juli 2009 - 15:18

Selskapet Stormberg som selger turtøy og sko gir 50 000 kroner til Natur og Ungdoms arbeid mot oljeboring i Nord-Norge.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen skriver i sin blogg at «Stormberg ønsker å styrke Natur og Ungdom i den viktige kampen de kjemper for klimaet.»

Stormberg gir derfor 50 000 kroner til organisasjonen, og har sendt epost til ti andre næringslivsledere om det samme.

– Er kjempeglade

– Vi er jo kjempeglade for det. Det viktigste er ikke pengene, men det at noen i næringslivet går ut og sier at når fornybare og fossile næringer står mot hverandre så må man velge det fornybare, sier Ingeborg Gjærum til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunnen for pengestøtten er en kronerulling som Natur og Ungdom har satt i gang. Det skjedde etter at en rekke finanskjendiser gikk til aksjon for å få Frp i regjering. Jan Eiler Fleischer og Ole Jacob Figenbaum stod bak Frp-aksjonen ved å gi 10 000 kroner hver til Frp og be andre gjøre det samme.

Nå er det Natur og Ungdom som får en lignende støtte fra Stormberg, som er skuffet over norske næringslivslederes støtte til Frp.

Oppfordrer andre

«Klimakrisen er langt viktigere enn lavere formue- og utbytteskatt. Støtte til Natur og Ungdom er en glimrende anledning for næringslivstopper å vise at de virkelig bryr seg om det miljøet vi alle er så avhengige av. De kan vise at Natur og Ungdom-rikinger ikke er som andre rikinger,» skriver Stormberg-gründer Steinar J. Olsen videre i sin blogg.

Han har sendt epost hvor han ber profilerte næringslivsfolk om det samme, og listen teller Robert Reitan, Olav Thon, Ove Gusevik, Marius Varner, Mille-Marie Treschow, Celina Middelfart, Trond Mohn, Petter Stordalen, Erling Ølstad og Terje N. Johanssen.

– Det er ikke bare generell støtte, men politisk støtte i en brennbar sak, sier Ingeborg Gjærum.

– Få opp lommeboka, feiginger!

En av dem som støttet aksjonen for Frp var Øystein Stray Spetalen, som skrev i en epost: «Få opp lommeboka-feiginger». Natur og Ungdom mener de har et bedre formål.

– Det tenkte vi også. Det er feigt å gi penger til Frp. Det må jo finnes noen rikinger som ser at vi faktisk har et klimaproblem, og de må også få et tilbud. Så vi stilte oss til disposisjon, sier Gjærum.

Har fått 60 000 kroner

Natur og Ungdom åpner også for at vanlige folk kan gi støtte i aksjonen, men flere profilerte kjendiser og politikere har gitt penger til organisasjonens arbeid mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

– Vi har fått fra Knut Arild Hareide, Kristin Halvorsen og Hove-festivalen og polfarer Liv Arnesen, samt Guro Fjellanger. Vi prøver oss på en Obama-modell. Vi har fått inn litt over 60.000 kroner så langt, sier Gjærum.

Leier samfunnshus

Pengene skal brukes effektivt, lover Natur og Ungdom-lederen.

– De går rett til Lofoten. Ikke som nødhjelp, altså, men til arbeidet vårt i Lofoten. Alt fra leie av samfunnshus til kaffefiltre for folkemøter og opptrykk av materiell. I Natur og Ungdom jobber de fleste frivillig, så det er få steder du får så mye for pengene som i NU.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.