SAMFERDSEL

Storkontrakt til USA

Stemningen er stor hos ABB på Hasle i Oslo like etter at de ble tildelt kontrakten på leveranser av propellsystemer og elektrotekniske anlegg til to nye semi-submersible borerigger for Santa Fe International Corporation.

Stor betydning

– Dette betyr mye, både for sysselsettingen og vårt rennome på det internasjonale markedet, sier divisjonsdirektør Anders Røed til tekblad.no.

Kontrakten omfatter også opsjon på leveranser til ytterligere to rigger. De nye dypvannsriggene er konstruert av Friede & Goldman i USA og skal bygges av PPL Shipyard PTE Ltd. i Singapore. Den første av riggene skal leveres i slutten av 2003. Kongsberg Simrad vant leveranser av blant annet dynamiske posisjoneringssystemer til de samme riggene i en separat kontrakt.

– Kontrakten er et resultat av et vellykket samarbeid mellom vårt kontor i Houston og engineeringmiljøene i Finland og her på Hasle. Kontoret i Houston ble opprettet for to og et halvt år siden, og vårt nærvær har betydd mye for oss på det amerikanske markedet. Det er der det skjer, for tida, sier Røed entusiastisk.

Pakkeløsning

ABBs leveranse til hver av de nye riggene omfatter en komplett pakkeløsning bestående av dieselgeneratorer, høy- og lavspenttavler drilling drifter samt åtte Compact Azipod elektriske propellsystemer med en total ytelse på 25,6 megawatt (MW). ABB har nå levert systemer til mer enn 50 borefartøyer over hele verden.

Compact Azipod er et elektrisk propellsystem lansert av ABB for et år siden. Systemet kjennetegnes av gode manøvreringsegenskaper og lavt drivstofforbruk. Det har blitt godt mottatt i markedet, og i løpet av 2001 vil det være i drift på en rekke ulike fartøytyper.

Compact Azipod leveres for effekter fra 0,4 til 5 MW og er basert på permanent magnetisert motorteknologi. Motoren sitter montert i en 360 grader roterende pod under fartøyet og kjøles direkte av sjøvannet.

Systemet gir full thrust i alle retninger, og nøyaktig styring av hastig og moment besørges av en frekvensomformer. Compact Azipod enheten kan demonteres under vann, og i kombinasjon med standardisert ABB teknologi bidrar dette til enkelt og kostnadseffektivt vedlikehold og drift.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.