IT

Storkontrakt til luftfartsmygg

GJENNOMBRUDD: Etter gjennombrudd i Egypt, tar den norske teknologibedriften Acams av for alvor i Brasil.
GJENNOMBRUDD: Etter gjennombrudd i Egypt, tar den norske teknologibedriften Acams av for alvor i Brasil. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
22. sep. 2009 - 15:32
Vis mer

ACAMS utvikler og leverer overvåknings- og kontrollsystemer for sivile og militære flyplasser.

Nå har selskapet vunnet en kontrakt om å levere tårnstyringssystemer til seks flyplasser i Brasil. Kontrakten er på ca. 50 millioner kroner, som er fem ganger mer enn selskapet omsatte for i fjor.



Åpner dører

- Dette er en veldig viktig avtale for oss. I tillegg til at kontrakten er stor, åpner den dører for oss i flere markeder, sier salgs- og markedsdirektør Odd Thodesen i Acams om kontrakten på 5,9 millioner euro.

Systemet var opprinnelig utviklet for Avinor av det norske selskapet Artech AS, som selv har levert systemene til en rekke norske flyplasser.



Terror

Markedsføringen utenlands startet høsten 2001 - rett etter terrorangrepene i USA. Timingen kunne ha vært bedre, for all fokus var da på flyplassikkerhet i avgangshallen.

Etter hvert begynte det å dryppe inn noen mindre kontrakter, men det var først i 2007 at det første gjennombruddet kom for ACAMS.

Da besluttet Kairo International Airport å kjøpe inn det norske selskapets system til det nye, prestisjefylte kontrolltårnet som skulle bygges.



Må bli større

- I utlandet blir Norge forbundet med kvalitet, og det er en stor fordel for en liten aktør som oss. I sluttrunden i Brasil konkurrerte vi mot et østerriksk selskap med 750 ansatte. Det gjør oss selvsagt stolte at de ikke bare kunne knipse oss ut, sier Thodesen.

Samtidig er størrelse viktig i den situasjonen som Acams nå befinner seg. Brasil-kontrakten kan fort bety store volumer i form av nye kontrakter, noe som gir behov for finansielle muskler og en større organisasjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

For å posisjonere seg for videre vekst, fusjonerer selskapet nå med luftsfartsavdelingen til Artech AS.



Norsk teknologi

- Brasilkontrakten er en formidabel referanse for oss. Det gir oss muligheten til å bli leverandør til andre store flyplasser i Brasil. I tillegg er kontrakten et viktig signal i Nord-Afrika og Midt-Østen, hvor vi allerede har hatt flere leveranser, sier Toralv Grevle, leder for Artechs luftfartsavdeling og snart administrerende direktør i det nye selskapet, som beholder Acams-navnet.

Det nye selskapet får 20 ansatte og en omsetning på ca. 35 millioner kroner. Leveransen i Brasil skal være fullført i løpet av 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.