NYHETSBREV

Storkontrakt til Hydros nye pilotanlegg på Karmøy

3. des. 2015 - 04:56
Vis mer

Pilotanlegget til Hydro på Karmøy er den største investeringen i fastlandsindustrien i Norge på over ti år. Behovet for kraft er betydelig, anlegget vil konsumere 1 TWh i året, det tilsvarer energiforbruket til 50.000 eneboliger i Norge.

Byggestart 2016

Hydro fattet en investeringsbeslutning for teknologipiloten på Karmøy i februar i år. En endelig byggebeslutning er ventet første halvår 2016.

For å forsyne dette pilotanlegget med elektrisk kraft, har Hydro gjort en avtale med Siemens om leveranser av likerettere. Leveranseomfanget består i hovedsak av en likeretterstasjon med seks likerettergrupper. Denne teknologien vil gjøre det mulig å omforme vekselstrøm fra strømnettet til likestrøm som benyttes i produksjonen.

Les også: Silisiumrevolusjon fra Askim

15 prosent lavere forbruk

Gjennom pilotprosjektet ønsker Hydro å redusere energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium produsert. I dag ligger verdensgjennomsnittet i overkant av 14 kilowattimer per kilo. Hydro skal på Karmøy teste en teknologi som kan gjøre det mulig å komme helt ned mot 11,5 kilowattimer per kilo produsert aluminium.

– Dette er et ambisiøst prosjekt hvor vi skal flytte grenser gjennom ny teknologi. Derfor er det viktig for oss med en leverandør som sikrer Hydro en robust løsning, sier Glenn Ove Linnerud, Hydros prosjektleder for teknologipiloten på Karmøy.

Pilotanlegget på Karmøy skal også sette ny standard for miljøvennlig aluminiumsproduksjon. Kombinasjonen med bruk av ren fornybar energi i form av vannkraft med energieffektiv produksjonsprosess, vil gi betydelige reduksjoner i CO2 utslipp.

Les: Setter verdensrekord med nytt styringssystem

Fra støping på Karmøy, etter oppgraderingen vil det gå med langt mindre elektrisitet til å produsere aluminiumet.  Foto: Hydro
Fra støping på Karmøy, etter oppgraderingen vil det gå med langt mindre elektrisitet til å produsere aluminiumet. Foto: Hydro

Sikrer stabil energitilgang

Pilotanlegget er helt avhengig av sikker og stabil tilgang til elektrisitet, og behovet for kraft er betydelig. Derfor vil likeretterstasjonen fra Siemens bli dimensjonert med en total kapasitet på 630 000 A. Dette tilsvarer strømmen som trengs til å lade 18.000 elektriske Teslaer samtidig via en kurs på 32 Ampere og 230 Volt.

I et slikt anlegg er høy tilgjengelighet på kritiske komponenter som teknologi for kraftforsyning og likeretteranlegg sentralt for å sikre stabil energitilgang. I tillegg til likerettere, vil Siemens også levere likeretter-kontrollanlegg, kjøleanlegg, 750 tonn med aluminiumsskinner, brytere og lavspenningstavler. Siemens står også for engineering, transport, montasje, test og assistanse til idriftsettelse.

– Pilotanlegget på Karmøy er et prestisjeprosjekt i Norge som vil stille store krav til alle leverandører både når det gjelder kvalitet på leveransen, oppetid og energieffektivitet. I den sammenhengen er jeg stolt over at vi blir valgt som leverandør som viser at Siemens er en trygg og konkurransedyktig aktør i store industrielle prosjekter, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Siemens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.