OLJE OG GASS

Storimport av energi i Japan

Røyk fra branner i havnområdet søndag ligger som et teppe over byen og det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima 1 på nordøstkysten, hvor en eksplosjon forrige helg ødela bygget som skal beskytte den ene reaktoren.kjernekraftverk atomkraftverk jordskjelv tsunami Japan
Røyk fra branner i havnområdet søndag ligger som et teppe over byen og det jordskjelvrammede kjernekraftverket Fukushima 1 på nordøstkysten, hvor en eksplosjon forrige helg ødela bygget som skal beskytte den ene reaktoren.kjernekraftverk atomkraftverk jordskjelv tsunami Japan Bilde: AFP
Maiken Ree
15. mars 2011 - 12:08

Allerede er to russiske tankere med flytende naturgass (LNG) omdirigert til Japan for å hjelpe med å stable landets energiressurser på bena.

Kobler ut

Japanske myndigheter varsler at de vil koble ut strøm på rullende basis for å spare elektrisitet.

Dette, i tillegg til at flere større fabrikker holder stengt etter jordskjelvet og tsunamien, vil føre til at energimangelen reduseres noe.

Avhengig av import

Japan er sterkt avhengig av energiimport, siden landet produserer lite energi selv bortsett fra kjernekraft.

Allerede er Japan verdens nest største oljeimportør, og verdens største importør av kull og LNG, skriver Aftenposten.

Økt etterspørsel

Analytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, forventer at krafttapet som følge av de nedstengte kjernekraftverkene vil erstattes med olje og gass.

– Vi forventer at det vil medføre økt etterspørsel etter oljeprodukter, men det er fortsatt tidlig å anslå de totale virkningene for olje- og gassmarkedet, sier Saltvedt til Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.