NATURVITENSKAP

Storfangst i lufta

Stuntet skal gjennomføres 8. september mens romkapselen henger i en paraving over et militært prøvefelt i delstaten Utah.

Kapselen blir bare få timer i forveien separert fra Nasa-satellitten Genesis, og møtet med de ytterste lag av jordatmosfæren i en høyde av 125 km, skjer med en hastighet på 11 km/s. Et butt bremse-/varmeskjold skal gi kapselen kraftig oppbremsing.

I en høyde av 30 km flappes en forholdsvis liten fallskjerm ut. Den senker hastigheten ytterligere, stabiliserer kometen og sørger for uttrekk av en større, rektangulær paraving i en høyde av bare 2,5 km.

Paravingen flyr kapselen videre nedover, og det er på dette tidspunktet helikopteret skal hekte seg på med noe som ligner en krok i enden av en stang.

Solvindpartiklene kometen bringer tilbake, er fanget opp i tidsrommet november 2001 til april i år, mens Genesis befant seg i Lagrange-punkt 1, rundt 1,5 millioner kilometer fra Jorden på linjen mellom Solen og Jorden.

De ørsmå partiklene er av stor interesse for forskerne fordi de kan gi mer informasjon om hva planetene og månene i solsystemet er bygget opp av.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.