NETTARKIV

Storebror ser deg

Dordi Digre
3. jan. 2002 - 10:34

Etter terroranslagene mot New York og Washington har amerikanske myndigheter gått skoene av seg for å kartlegge hvilke teknologiske sikkerhetstiltak som finnes og som kan settes i produksjon. Ultrabredbånd (UWB) er ansett som aktuell for å kunne overvåke terrormål. Teknologien er langt framskredet og Time Domain Corp. sier at flere prototyper kan lages om kort tid skriver Aviation Week and Space Technology i 5. november utgaven.

Radargjerder

UWB kan brukes til å se gjennom vegger med radar og på den måten finne overlevende eller gisseltagere. Det kan sikre radiosamband for politi og militære, brukes på roboter med flere sensorer i høyrisikosoner samt sette opp et "radargjerde" for å hindre inntrengere. Tidligere har bekymringen for at UWB skal interferere med GPS vært for stor til at videre kommersiell utnyttelse har vært aktuelt.

Andre metoder gjør nytte av alt fra konvensjonell men proaktiv kameraovervåking til mer sofistikert utstyr som kan telle antall mennesker som passerer et punkt eller låses til et mål som følges innen et gitt område. Såkalte intelligente bildeprosesseringsteknikker kan også brukes til ansikts gjenkjenning eller til bevegelsesdetektering, som så sendes til beslutningstagere.

Bilde på billetten

Det mest skremmende er kanskje muligheten for å ta bilder av passasjerer når de sjekker inn, for så å legge dette inn på en strekkode på billetten som tar bare 84 bytes. Ved ombordstigning kan personalet sjekke om passasjeren er identisk med den som sjekket inn. Denne teknologien brukes i enkelte fasiliteter allerede, og kan finnes på flyplasser innen år spår Loronix Information Systems Inc.

Les mer om: