FORSVAR

Støre varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Regjeringen vil legge fram en langtidsplan som sikrer de største bevilgningene til Forsvaret etter andre verdenskrig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Eirik Helland Urke
17. feb. 2024 - 17:03

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sier Støre til NTB.

Han slapp selv nyheten fra scenen på sikkerhetskonferansen i München.

Den nye langtidsplanen kan ventes på denne siden av sommeren, ifølge Støre. Den skal gjelde fra 2025 til 2028.

Ikke gjort tidligere

Grepene regjeringen nå vil ta, har ikke vært gjort tidligere, sier Støre.

– Men nå er det nødvendig. Og så skal det gjøres på en veldig grundig måte, slik at det vi setter av fra fellesskapets ressurser, virkelig går til kapasiteter og til å styrke den reelle forsvarsevnen.

– Penger er viktig, men det er pengene koblet med det vi trenger, som er den store oppgaven, påpeker han.

Tidligere denne uka la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fram sin forsvarsanalyse. Den konkluderer med at Forsvaret lider under en rekke mangler og svakheter, blant annet at Norge ikke har et godt nok luftvern og mangler evne til antiubåtkrigføring.

I tillegg skorter det på sikker kommunikasjon, langtrekkende ild mot landmål og militært personell med nok erfaring.

Statsminister Jonas Gahr Støre med forsvarsminister Bjørn Arild Gram i bakgrunnen. Begge er til stede på møtet om langtidsplanen for Forsvaret. Bildet er fra februar år i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Støre: – Skal nå Natos toprosentmål allerede i år

Håper på bredt forlik

Regjeringen håper nå på et bredt forlik i Stortinget om langtidsplanen, lik enigheten man fikk rundt Nansen-programmet med femårig støtte til Ukraina.

– Vi har prosesser med Stortinget nå der vi prøver å få en felles virkelighetsforståelse om hva utfordringene er, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

– Mange er jo opptatt av at vi må skaffe oss nye kapasiteter, som fregatter og luftvern. Men det er også viktig å få formidlet og få forståelse for at det er en god del gap og mangler når det gjelder det forsvaret vi allerede har. Vi må bruke ganske mye penger på å få grunnmuren i orden, sier han.

Sum ukjent

Hvor store bevilgninger det kan bli snakk om, vil verken Støre eller Gram kommentere foreløpig.

Heller ikke vil de si noe om bevilgningene til Forsvaret blir jekket opp når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai.

Cecilie Sendstad, sjefsforsker ved FFI, er spent på hvor mye penger to prosent av BNP i praksis er.
Les også

FFI-forsker: – Store utfordringer med å ha tilgang på nok personell

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.