NYHETER_BYGG

Store skader på høydebasseng

Med 4000 kubikkmeter vann fordelt på to kamre, er Høyby høydebasseng en viktig leverandør av drikkevann til Hønefoss by.

I tillegg inngår bassenget i byens brannberedskap. Bassenget ble bygget i 1937. I tidens løp ble det store lekkasjer. De var ikke lette å finne ved vanlige inspeksjoner.

- Skadene var mildt sagt svært omfattende. Vi fant særlig lekkasjer fra steinreir og støpeskjøter. Etter hvert hadde vannet tært bort sementen. Åpningene var opptil 10-15 meter lange og 25 til 60 cm brede sier Lars Andersen, Rescon Mapei AS.

Bassenget er på 50m x 26 m. Det er delt i to med en 26 meter lang bærende skillevegg. I tillegg er det 20 bærende søyler i hvert kammer. På grunn av brannberedskapen er det ikke tillatt å tappe mer enn det ene kammeret av gangen.

Skjulte feil

Veggene var dekket med 3-4 millimeter kalkholdig tynnpuss. De var i tillegg dekket med brunalger. Det måtte høytrykksspyling (400 bar) til før skadene kunne avdekkes. Alle fire veggene hadde store skader. Skilleveggen hadde store lekkasjer som måtte injiseres og tettes før man kunne starte rehabiliteringen.

Selv om bassenget var gammelt, var det små skader på armeringen. Men på sikt ville også styrken og stabiliteten blitt svekket. Deler av ytterveggene og hele skilleveggen ble armert med nett og påført fem centimeter vanntett sprøytebetong. Etter omfattende betongreparasjoner, ble alle gulv og veggflater samt søyler poresparklet og behandlet med 1 mm epoksybelegg.

Skilleveggen ble ikke tørr nok til at det var mulig å legge epoksy på den. Alle produktene som kommer i kontakt med vann, er godkjent av næringsmiddelkontrollen.

Tilfreds

Ola Solberg, Ringerike kommune, er godt fornøyd med produktene som er benyttet til rehabiliteringen. De har bevisst benyttet bare èn leverandør for ikke å få overraskelser ved blanding av produkter. Nå er arbeidet i kammer to i gang. Veggene er høytrykksspylt. Når arbeidet er ferdig, ser han for seg en levetid på minst 50 år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.