KLIMA

Store skader etter Ike i Texas

Store vannmengder skyller mot dikene i Galveston i Texas. På tross av orkanen Ike nektet om lag 100.000 innbyggere å evakuere hjemmene sine.
Store vannmengder skyller mot dikene i Galveston i Texas. På tross av orkanen Ike nektet om lag 100.000 innbyggere å evakuere hjemmene sine.Bilde: JESSICA RINALDI
13. sep. 2008 - 20:13
USAs president George W. Bush har erklært Texas for nasjonalt katastrofeområde.

Lørdag kveld norsk tid hadde redningsmannskaper ennå ikke kunnet bevege seg utendørs for å lete etter mulige ofre i Galveston.

– Dette er den lette delen av arbeidet, sa en brannmann som søkte ly på et av byens hoteller.

Nødtelefoner

– Men å plukke opp lik vil bli noe helt annet, sa mannen og viste til de mange nødanropene som hadde kommet inn fra mennesker som ikke hadde evakuert i tide.

Siden lørdag morgen har redningsmannskapene måttet holde seg i ro. Det var umulig å drive redningsarbeid samtidig som orkanen Ike slo innover land ved Galveston med en styrke på rundt 50 meter per sekund (180 km/t).

Langs kysten ble 17 oljeraffinerier stengt som følge av uværet. USAs raffineringskapasitet er redusert med 21 prosent så lenge raffineriene må holde stengt.

Les også:
Små oljeskader fra Gustav

Raffineriskader

Orkanens øye passerte rett over Houstons havn, USAs neste travleste, og raste videre over de åtte største raffineriene i Texas. Blant dem var Exxon Mobils Baytown-anlegg og BP raffineri i Texas City.

Alle de åtte raffineriene skal ha fått skader av orkanvind på rundt 90 knop (46 m/s), inntil 110 knop i kastene (over 200 km/t) og springflo og bølger på opp til åtte meter som rammet kystområdene, der raffineriene befinner seg.

Ifølge kilder i oljebransjen, kan det største problemet bli å skaffe strøm til raffineriene igjen. Infrastrukturen, blant annet kraftnett og trafoer, er skadet og til dels satt ut av spill etter Ikes herjinger.

Les mer om hvilke raffinerier som er rammet her.

Letter bensinimport

Orkanen får innvirkning på USAs handelspolitikk. President George W. Bush vil gjøre det lettere å importere bensin for å unngå prissjokk i kjølvannet av orkanen Ike.

De stengte raffineriene og stans i oljeproduksjonen skaper prisfrykt blant befolkningen og langt inn i Washington. For å hindre bensinmangel og massiv kritikk mot myndighetene, vil Bush derfor gjøre det lettere å importere bensin fra utlandet.

Det er forløpig uvisst om noen av de faste eller flytende plattformene som lå i orkanens rute er skadet eller satt ut av spill. Alle plattformene som lå utsatt til, ble evakuert.Vegger av vann

Ike ble lørdag nedgradert til en kategori 1-orkan, etter at den traff land. Men selv om den ikke er så kraftig, er den stor i omfang, og fører med seg oversvømmelser, i tillegg til at vinden har gjort store skader.

Vannet steg med hele 6 meter da orkanen blåste innover mot kysten, og voldsomme bølger hamret mot det 5 meter høye diket som beskytter kystbyen Galveston mot vannmassene. Diket ble bygget etter at minst 8.000 mennesker mistet livet da en orkan traff byen i 1900.

Om lag 80 kilometer lenger inne på fastlandet i Texas hylte den kraftige vinden mellom skyskraperne i USAs fjerde største by Houston.

Orkanen har også ført til at rundt 4 millioner mennesker i Texas har mistet strømmen.

Evakuering

Amerikanske myndigheter frykter at opptil 100.000 boliger kan bli lagt under vann av Ike. Flesteparten av de 60.000 innbyggerne i Galveston hadde rømt fra sine hjem før uværet traff byen, og det er foreløpig ikke meldt om personskader.

– Vi vet ikke hva vi kommer til å finne i morgen. Jeg håper vi vil finne dem som ble værende her, i god behold, sier ordfører Lyda Ann Thomas i Galveston til avisa Houston Chronicle.

På tross av myndighetenes tallrike advarsler har om lag 90.000 personer valgt å bli værende i boligene sine i kystnære områder i Texas.

Oversvømmelser

Hjelpemannskapene i Texas fikk av sikkerhetsgrunner ordre om å avslutte evakueringsarbeidet da uværet rammet området. Noen av dem som hadde tenkt å bli værende, kom seg likevel unna i siste liten.

– Da jeg våknet, fløt senga mi rundt i huset. Jeg tok med meg det jeg kunne, og kom meg ut, sier David Daubuisson fra Bayou Vista.

Nærmere 300 mennesker som vasset i flomvannet med klær og andre eiendeler i armene, ble reddet ut av Galveston da orkanen begynte å bevege seg inn mot byen. Gatene i sentrum ble raskt lagt under vann.

I Houston bestemte de lokale myndighetene seg for ikke å evakuere av frykt for kaotiske tilstander.

Taket skadet

Ike førte også til skader på den norske sjømannskirken i Pasadena, ikke langt fra Houston. Deler av taket ble revet av da orkanen kom inn over land, forteller sjømannsprest Jan Tommy Fosse.

Men Fosse var likevel beroliget da NTB snakket med ham lørdag.

– Det var voldsomt her en stund, men det verste ser ut til å være over, sa Fosse ved 16-tiden norsk tid lørdag.

(©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.