OLJE OG GASS

Store områder til oljeselskapene

ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering.
ALVORLIG: Statsråd Terje Riis-Johansen beskirver kraftsituasjonen i Midt-Norge som svært alvorlig, og tar æren for svenskenes oppgradering. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen
19. feb. 2010 - 13:35

I januar kom Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn (nå Klif) med sterke innsigelser mot årets planlagte "tildeling i forhåndsdefinert område" (TFO) fra Olje- og energidepartementet (OED).

Men regjeringen vil ikke lytte til kravene. Nå melder OED at det vil bli tildelt 63 flere blokker i TFO 2010 enn i fjorårets runde. 20 av blokkene ligger i Barentshavet og 43 i Norskehavet.

Direktoratet for naturforvaltning og Klif mener det er uklokt å rive i en ny stor letearealrunde nå før årets behandling av den reviderte Forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen.

Ser bort fra kravene

Tildelingene av leteareal nær infrastruktur og i kjente farvann er fra før sterkt kritisert fra miljøhold for å være styrt av oljebyråkrater og unndratt grundig saksbehandling. Og Senterpartiets miljøpolitiske talsperson, Erling Sande, sa for noen uker siden til Klassekampen at han skulle ta opp den kontroversielle oljesaken med partikollega olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

–Suksess

Regjeringen mener derimot at TFO-ordningen er et viktig verktøy for å sikre en god ressursforvaltning på norsk sokkel. Ifølge statråden har ordningen har vært en stor suksess etter etableringen i 2003.

- God og regelmessig tilgang på prospektivt areal er en nøkkel for å sikre videre aktivitet på norsk sokkel. Det er derfor en glede for meg i dag å utlyse vår årlige tildeling i modne områder. Vi foretar nå den største utvidelsen av området som er omfattet av tildeling i forhåndsdefinerte områder siden ordningen ble etablert i 2003. Utvidelsen er i tråd med forvaltningsplanene og omfatter areal i Norskehavet og Barentshavet. Jeg håper med dette å legge bedre til rette for nye funn, nye utbygginger og ny aktivitet i nord, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en melding.

TFO-tildelinger er for tiden under evaluering av regjeringen.

Søknadsfristen er satt til 15. september 2010 kl. 12.00. Det tas sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser i de utlyste områdene rundt årsskiftet 2010/2011.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.