INDUSTRI

Store Norske sikret

Både produksjon og bemanning skal kuttes i Store Norske-konsernet. Men for 2009 ser det ikke så galt ut.
Både produksjon og bemanning skal kuttes i Store Norske-konsernet. Men for 2009 ser det ikke så galt ut. Bilde: Scanpix

Kullprisene har oppført seg som en berg- og dalbane i år, men Store Norske-konsernet forventer likevel rekordomsetning på 2,8 milliarder kroner.

– I 2008 har vi fått en gjennomsnittspris på 150 US Dollar, mot en gjennomsnittspris på 83 dollar i 2007. Nå er prisen nede i 75 dollar. Det er under vårt kostnadsnivå, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad til Dagens Næringsliv.

Sikret

Neste år ser imidlertid relativt lyst ut. Konsernet har blant annet sikret rundt 25 prosent av neste års produksjon på gjennomsnittsprisene fra 2008.

– Vi har lagt et godt grunnlag i gode tider for å ha noe å tære på i ruskevær og har nå god likviditet og trenger ikke å ty til oppsigelser. Dagens kullpriser er imidlertid et tankekors for oss på sikt, sier Arnestad.

Redusere

Konsernet skal etter hvert redusere bemanningen, men ikke gjennom oppsigelser. I dag er det over 400 ansatte i konsernet.

– Målet er at vi skal ned til 360 ansatte i 2009 og 310 ansatte i 2010. I 2015 sikter vi mot en bemanning på 250 ansatte, sier direktøren.

Produksjonskutt

Samtidig skal produksjonen ned, fra dagens 3,5 millioner tonn til 2,4 millioner i 2010. Der skal nivået ligge til 2023, opplyser Arnestad.

– Ressursgrunnlaget vårt er begrenset. Det årlige produksjonsvolumet betyr mye for den langsiktige planleggingen av kulldriften til Store Norske på Svalbard. Dette er et av de klare signalene vi har fått fra vår eier, den norske Staten, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.