NETTARKIV

Store mengder vannis på Mars

4. juni 2002 - 13:14

Forskerne begynner å nærme seg et svar på spørsmålet om hvor vannet på Mars egentlig ble av. I hvert fall gir gammastråle-spektrometeret på Nasas 2001 Mars Odyssey sterke indikasjoner på enorme mengder vann i form av is like under overflaten. Det som er funnet ned til én meters dybde, tilsvarer to ganger vannmengden i Lake Michigan, meldte Nasa 28. mai.

- Nesten utrolig. Dette er det beste direkte bevis vi har på vannis under Mars-overflaten. Vi hadde jo håpet på bevis, men vi har funnet meget mer enn ventet, sier William Boynton ved University of Arizona, sjefsforsker for Odysseys gammastråle-spektrometer.

De største mengdene finnes i et område nær planetens sydpol, der et isrikt lag omkring 60 cm under overflaten ved 60 grader sydlig bredde stiger til 30 cm under overflaten ved 75 grader sydlig bredde. Laget bærer mer preg av skitten is enn jordsmonn som inneholder is. På massebasis er det snakk om 20 til 50 prosent i den nederste delen av laget.

Gammastråle-spektrometeret er utviklet ved University of Arizona i samarbeid med den russiske fly- og romorganisasjonen Rosaviakosmos pluss Los Alamos National Laboratories i New Mexico.

Erik Tandberg

http://photojournal-a.jpl.nasa.gov/outdir/PIA03800.4081.jpeg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.