NATURVITENSKAP

Store forstyrrelser i ionosfæren

Eksplosjonene på Solen fra og med 28 oktober sendte kolossale partikkel- og energimengder inn i jordens ionosfære.

Hendelsen var den tredje kraftigste som er registrert. Den ble målt til 17,2 på en røntgenintensitets-skala på en til 20.

Utstøtingen av såkalt koronalmasse skapte intense reaksjoner i ionosfæren. Dette var perfekte stormer for forskerne i Haystack-prosjektet til Massachusetts Institute of Technology/MIT.

Sterke, ultraraske solvinder og store strømmer av plasma reagerte med vårt magnetfelt. Store magnetfelt virvlet rundt over oss og utløste kraftig elektrisk aktivitet.

Mens satellitt-eiere, rørlednings-operatører og eiere av elektrisitetsnett skyndte seg å sikre datamaskinene, skrudde Haystackprosjektets værradarer på det de hadde av utstyr. Deres Millstone Hill Radar - hvis oppgave er å holde styring på et antall GPS-satellitter - gikk straks til verket.

Poenget var fortløpende å sjekke satellittenes tilstand under angrepet fra solen. Også ionosfæren ble sjekket. Nå er de første rapportene klare. Preliminære funn viser at det oppsto utrolige forandringer disse dagene i oktober. Ionosfæren ble omfordelt, viser tykkelsesmålingene.

Professor D. Foster, som leder Haystack, sier at "vi driver nå med analyser av ionosfærens fysikk, analyser som ligger helt i front å på dette området".

Foster¿s gruppe vil bruke sine data til å kvantifisere forstyrrelsene øverst i jordens luftlag.

- Fordi den solflekkaktiviteten som påskyndte eksplosjonene nå holder på å rotere mot jordsiden av Solen, er det viktig å være klar for en ny runde forstyrrelser. Poenget med analysene er å se på hvor farlig slik aktivitet egentlig er for livet på jorden, sier Foster.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.