NETTARKIV

Store Blå fornyer tjenerlinjene

22. okt. 2000 - 12:47

– Vi er i ferd med å fornye alle tjenerne våre, sier seniorkonsulent Svein Trulsen i IBM Svein Trulsen. Det nye navnet vil være eServer, enten det dreier seg om stormaskiner i millionklassen eller Intel-bokser til noen tusenlapper.

* Serien er det nye navnet på den gode gamle stormaskinen S/390, og navnet kommer fra zero-downtime. Så får vi håpe at ingen trekker store blå for retten om jernet stopper for dem.

* pSerien, med p for performance, er den tidligere RS/6000-serien, som var betegnelsen på IBMs Unix-tjenere.

* I iSerien står i-en for integrated og er et nytt navn på gode gamle AS/400.

* X-en i xSerien innebærer x-arkitektur, som er navnet på IBMs elektroniske godsaker som bygges inn i tjenermaskinenee med Intel-prosessorer. De het tidligere Netfinity.

Først ute i denne eServer-serien er en ny ultratynn utgave i xSerien. Med en høyde på bare 4,5 cm er det mulig å stable 42 stykker i et vanlig tjenerstativ. Hver av den kan ha to 1 GHz Intel Pentium III-prosessorer, det samme som 82 prosessorer på et minimum av gulvplass.

For å løse kabelproblematikken når så mange tjenere skal håndteres samtidig, har IBM laget det de kaller en konsollkabel, som seriekobler alle tjenerne med en felles skjem og mus. Tastatursignalene beveger seg i en felles kabel. I et stativ fullt av tjenere spares mange kilo kabler og over 100.000 kroner.

Med x-arkitekuren finner tjenerne selv eventuelle feil som oppstår – gjennom et integrert diagnosesystem – og leder administrator direkte til feilkilden. – Typiske kunder er datasentere og Internett tjenesteleverandører, sier Trulsen.

Som alt annet i dataverden går prisen litt ned og ytelsen litt opp i forhold til forrige generasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.