REINDRIFT

Støre beklager igjen til Fosen-samene

I anledning samenes nasjonaldag gratulerer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) dem med dagen og beklager på ny til reindriftssamene på Fosen.

 Statsminister Jonas Gahr Støre foran Fosen-aksjonistene som demonstrerte inne på Stortinget i fjor høst.
Statsminister Jonas Gahr Støre foran Fosen-aksjonistene som demonstrerte inne på Stortinget i fjor høst. Foto: Cornelius Poppe
6. feb. 2024 - 08:54

I et innlegg på Instagram skriver statsministeren at vi fortsatt har en jobb å gjøre med å ta vare på Norges samiske kulturarv, men er glad for å stadig flere flagger med det samiske flagget.

Videre gjentar han beklagelsen overfor reindriftssamene på Fosen.

– Så vil jeg, igjen, beklage at konsesjonsvedtakene for vindkraftturbinene fra 2013 innebar et brudd på menneskerettighetene fordi de vil ha en vesentlig negativ effekt på reindriftssamenes mulighet til å dyrke sin kultur. Det er vårt ansvar å sørge for at rettighetene ivaretas, skriver Støre.

Høyesterett slo i 2021 fast at konsesjonene som ble gitt i forbindelse med byggingen av to vindkraftverk på Fosen, strider mot minoritetsvernet til reindriftssamene på Fosen og dermed bryter med menneskerettighetene.

Reindriftsnæringen er arealkrevende. Ordfører Anders S. Buljo (Flyttsamelista) sier at alle former for naturinngrep forstyrrer eller ødelegger. På det grunnlag sier kommunen nei til gruvedrift.
Les også

Kautokeino sier nei til gruvedrift

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.