OLJE OG GASS

Støre advarer oljetoppene

Utenriksministeren talte om gassens muligheter på OLFs årskonferanse.
Utenriksministeren talte om gassens muligheter på OLFs årskonferanse. Bilde: OKH
Ole K. Helgesen
20. okt. 2011 - 13:25

Den norske oljeeliten er samlet på Oslo Plaza på Oljeindustriens Landsforenings årlige konferanse. Årets tema er: verden trenger energi – gi gass. Utenriksministeren åpnet konferanse med en advarsel til bransjen.

– Gassen har store mulighet. Og dere må gjerne gi gass. Men dere må ikke bli fartsblinde, sa Støre.

Må ruste opp

Han viste til at selv om naturgass kan bli en viktig del av løsningen på EUs energipolitikk, kan ting endre seg fort. Blant annet nevnes gass lite i EU-dokumenter om den fremtidige energimiksen i Europa.

– Selv om gass ikke får mye oppmerksomhet i strategidokumentene, opplever vi i møter med europeiske kolleger at norsk gass er en viktig del av løsningen. Men vi må likevel ikke ta det for gitt at etterspørselen til Europa vil holde seg stabil. Det vil komme endringer. Derfor må vi ruste opp markedsføringen av norsk gass som en del av den nye energimiksen i Europa, sa Støre.

Ifølge Støre er det viktig at Norge må bruke kunnskapen og kompetansen i bransjen og gjøre energiproduksjonen enda mer effektiv. Og det må bli synliggjort hvordan gass kan bidra til å redusere Europas CO2-utslipp.

– Det viktigste er forutsigbarhet. Vi må fremstå som langsiktige leverandører, og vi må lete og finne mer gass. Dette gjelder spesielt i nord, og derfor trenger vi også nye transportløsninger, enten det er gassrør eller utvidet LNG-kapasitet, sa Støre.

Energibildet vil forandres

Utenriksministeren understrek at verden trenger mer energi.

– Fornybar energi har en lang vei å gå før de kan erstatte fossil energi. Og det vil ikke redusere de globale utslippene om vi trapper ned vår olje- og gassvirksomhet. Det vil både frata det norske fellesskapet store verdier og det vil legge mer press på regioner med langt mer forurensende produksjon enn vår. Dersom redusert aktivitet på norsk sokkel fører til mer tungoljeproduksjon i Venezuela, vil det føre til økte CO2-utslipp.

Støre understreket også at det vil være naivt å tro det ikke vil komme store endringer i energibildet.

– Det kommer stadig nye overraskelser i energifeltet. Skifergassrevolusjonen i USA har gjort landet selvforsynt med gass. Hvem hadde trodd det for noen år siden? Innen atomkraft er bildet variert. Etter Fukushima-ulykken har Tyskland tatt en radikal utfasingsbeslutning. Men det er usikkerhet, tyske energiaktører må klare å omstille seg kraftig. Storbritannia fortsetter med atomkraft med klima som argument. Derfor er bildet uklart, men vi opplever generelt at atomkraft er på vikende front, sa Støre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.