ENERGI

Støre advarer mot energinasjonalisme i Europa

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter energikrisen vil føre til mer alenegang i Europa. Selv har Norge høstet kritikk for å ville kutte i krafteksporten. 

Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om at energikrisen i Europa kan få hvert land til å sette seg selv først.
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om at energikrisen i Europa kan få hvert land til å sette seg selv først. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
2. nov. 2022 - 07:30

– I den kritiske situasjonen vi er i nå, med høye strøm- og gasspriser som rammer vanlige folk, industri, arbeidsplasser og økonomi, er det en fare for at vi alle blir mest opptatt av nasjonale forhold og hvordan vi sørger for egen kraftforsyning, sier Støre til NTB.

Han har denne uken deltatt på et nordisk toppmøte i Helsingfors sammen med statsministrene i Sverige, Finland og Island.

Der har samarbeid på tvers av landegrensene stått sentralt, men Støre frykter vi går inn i en tid der europeisk fellesskap havner i bakgrunnen.

– Krampetrekning

Energikrisen kan fort føre til at hvert land setter seg selv først, forklarer han.

– Det skjer en krampetrekning inn mot hvert land. Det er forståelig, men det er en utfordring for Europa.

– Jeg tror europeiske ledere vet at hvis hvert land begynner å gjøre sitt for seg, så vil alle tape, men det er en kommunikasjonsutfordring å få fram at vi må finne løsninger på dette sammen.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Roser EU-initiativ

Men energikrisen har også vist at EU-samarbeidet fungerer, mener Støre.

Han viser til at gassprisen nå er tilbake på samme nivå som før krigen i Ukraina, selv om prognosene tyder på at den vil stige igjen.

– Det er verdt å få med seg hvor langt samarbeidet i EU er kommet. EU-lederne har klart å få ned prisene og har tatt en del felles grep som har roet ned markedet. Det har vi samarbeidet med dem om, sier Støre.

Varslet eksportbrems

Selv har Norge planer om å kutte i strømeksporten til Europa. Regjeringen varslet i sommer at det jobbes med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetider.

Helt konkret er det snakk om en ordning der eksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Eksportbremsen har høstet kritikk fra systemoperatører i Sverige, Danmark og Finland, som frykter at andre land vil følge etter. Det finske nettselskapet Fingrid har beskyldt Norge for å opptre nasjonalistisk. Også EU har advart.

– Ikke opplevd kritikk

Støre sier på sin side at han har blitt møtt med forståelse for Norges planer om å kutte i strømeksporten til Europa.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg har ikke opplevd noen kritikk av det, sier Støre.

– Alle forstår hva dette handler om. Norge har et helt særegent energisystem med tusen vannmagasiner. I Europa fyller de nå opp gassmagasinene. Det er omtrent det vi gjør, i litt mer beskjeden grad, sier han.

Lover fortsatt samarbeid

Støre understreker at Norge står ved sin forpliktelse om å ha kraftutveksling med nabolandene.

– Alle nordiske land har nytt godt av det felles kraftmarkedet.

Støre trekker linjene tilbake til 1960-tallet, da hans forgjenger Einar Gerhardsen og Sveriges statsminister Tage Erlander for første gang ble enige om å utveksle kraft.

– Hvis hvert land skulle ha sitt eget lukkede system, måtte vi bygd ut enorme reserver for å klare å møte tider med mangel. Nå har vi klart å balansere dette på en god måte, og det samarbeidet må vi ta vare på, sier Støre.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser at Norge og Storbritannia skal lede en maritim koalisjon som skal hjelpe Ukraina med å styrke sikkerheten langs kysten og til havs.
Les også

Avtalen presenteres i dag: Norge skal hjelpe Ukraina med å bygge kyst- og sjøforsvar

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.