NETTARKIV

Stord vant Kristin

Anders J. Steensen
14. jan. 2002 - 11:43

Byggekontrakten har en verdi av rundt fem milliarder kroner og omfatter prosjektering og innkjøp for skroget til den halvt nedsenkbare produksjonsplattformen, samt dekket, inkludert utstyrsmodul, prosessmodul, stigerørsmodul og flammetårn. Aker Stord skal bygge utstyrsmodulen og prosessmodulen, i tillegg til å sammenstille hele dekket inkludert de øvrige modulene. Verftet skal også kople sammen det ferdige dekket med skroget.

Med denne kontrakten har verftet sikret sysselsettingen for rundt halvparten av sine ansatte frem til sommeren 2005.

Akers kontrakt er på 3,5 millioner timer, av dette utgjør konstruksjonsarbeidet rundt 175.000 timer eller 110 årsverk. Aker Technology i Oslo og Stavanger skal utføre konstruksjonsarbeidet i nært samarbeid med Aker Stord.

Kontrakten ble vunnet i sterk konkurranse med ABBs Haugesund Mekaniske Verksted. Etter hva TU erfarer, falt Kværner ut i en tidlig fase av anbudsevalueringen. Selve byggingen starter om et år. 500 mann blir kontinuerlig sysselsatt med prosjektet på Stord. Produksjonsstart er oktober 2005.

Kristin er basert på erfaringer fra andre halvt nedsenkbare produksjonsplattformer som er levert på norsk sokkel, men adskiller seg fra Norsk Hydros varianter, ved at hun ikke har boreutstyr. Dekksvekten blir på 17.500 tonn, mens skrogvekten er på 13.500 tonn. Produksjonskapasitet er på 125.000 fat kondensat og 13 millioner kubikkmeter gass daglig. Gassen sendes i rørledning til Kårstø, mens kondesatet sendes til lagerskipet Åsgard C.

Reservoaret befinner seg på nesten 5000 meters dyp, og skal produseres gjennom 12 undervannsbrønner. Trykk og temperatur i reservoaret - på henholdsvis 900 bar og 170 grader celsius - er høyere enn i noe felt som hittil er bygd ut på norsk sokkel. Dette innebærer store utfordringer for instrumenteringen av brønnene og installasjonene på havbunnen.

Kristin-plattformen er en del av en samordnet utbyggingsplan for tre lisenser. Opprinnelig hadde Saga Petroleum operatøransvaret, men det ble overført Statoil da Hydros kjøpte Saga.

Tidligere har Statoil gitt Aker Stord kontraktene på Gullfaks A, B, C, Sleipner,Troll A, Norne og Åsgard A.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.