BYGG

Storbrann på Fisherman's Wharf i San Francisco

Det kjente turistmålet Fisherman's Wharf i San Francisco ble lørdag rammet av en storbrann. Brannmannskaper klarte å redde et historisk frakteskip fra andre verdenskrig.

Brannslanger i gaten utenfor Fisherman's Wharf i San Francisco. En storbrann herjet lørdag Pier 45.
Brannslanger i gaten utenfor Fisherman's Wharf i San Francisco. En storbrann herjet lørdag Pier 45. Foto: AP
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
24. mai 2020 - 09:05

Brannen brøt ut natt til lørdag i en stor lagerbygning i enden av Pier 45, opplyser Jonathan Baxter i byens brannvesen. Det er vanligvis ingen på jobb på lageret om natten, men hjemløse tar seg inn der for å sove. Så langt er det ikke meldt om døde eller skadde.

Da den første brannbilen kom til stedet, strakte flammene seg høyere enn stigen kunne rekke. Til tross for at den fikk skader på grunn av varmen, valgte brannfolkene likevel ikke å trekke den tilbake, noe som viste seg å bli avgjørende for å hindre spredning, sier Baxter.

Krigshistorie

Les også

Totalt ble 150 brannfolk satt inn i slukningsarbeidet, og på et tidspunkt truet ilden museumsskipet Jeremiah O'Brien. Fartøyet er et av få gjenværende såkalte libertyskip, serieproduserte fraktefartøy som utgjorde en viktig del av den allierte infrastrukturen under andre verdenskrig. Fartøyet var med under invasjonen i Normandie. 

Jeremiah O'Brien er sammen med ubåten USS Pampanito (SS-383) fra andre verdenskrig, og frakteskipet Balclutha fra 1800-tallet, blant hovedattraksjonene til San Francisco Maritime National Park Association som holder til på Pier 45.

En brannbåt ble satt i stilling for å beskytte skipet, og bidro også til å pøse vann fra San Francisco Bay over vestsiden av brannen.

Jeremiah O'Brien slapp fra det uten andre skader enn noen bobler i malingen.

10-12 millioner turister

Fisherman's Wharf er en av de travleste turistattraksjonene på vestkysten av USA, ikke minst på grunn av restaurantområdet på Pier 39, Cannery Shopping Center og et Ripley's Believe it or Not-museum. Området er også kjent for en stor sjøløvekoloni rett på utsiden av Pier 39. Sjøløvene ligger på trebrygger som opprinnelig ble brukt til dokking av båter.

Havneområdet tiltrekker seg hvert år 10-12 millioner turister, og i høysesongen kan antall besøkende komme opp i så mange som 100.000 om dagen.

Men brannen lørdag var avgrenset til Pier 45, og var derfor mest truende overfor de krigshistoriske minnene.

En brannbåt ble satt i stilling for å beskytte historiske fartøy fra andre verdenskrig da en stor brann ødela et lager på Pier 45 på Fisherman's Wharf i San Francisco. Foto: AP
Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.