INDUSTRI

Storbank selger klimakvoter

BRITISK BILTRØBBEL: Mange lurer på hvorfor hundrevis av biler stanser eller får problemer i Sør-England. Alt tyder på at forurenset bensin er syndebukken. Men forurenset med hva?
BRITISK BILTRØBBEL: Mange lurer på hvorfor hundrevis av biler stanser eller får problemer i Sør-England. Alt tyder på at forurenset bensin er syndebukken. Men forurenset med hva? Bilde: colourbox.com
Espen Leirset
21. aug. 2007 - 07:07

Bankens klimatiltak bifalle sav Bellona.

– Det er bra det kommer et CO 2-tilbud som er tillitvekkende, sier nestleder Marius Holm i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Bank og båtekspert

Storbanken Morgan Stanley tilbyr salg av klimakvoter sammen med Det Norske Veritas (DNV). DNV er ledende i verden på verifisering av CO 2-reduserende tiltak i u-land, såkalte CDM-tiltak.

Fram til nå har det vært mulig å kjøpe klimakvoter fra frivillige organisasjoner, deriblant Naturvernforbundet. Ordningene har fått kritikk fordi tiltakene ikke er verifisert.



Sug i markedet

– Dette er nok en indikasjon på at flere og flere selskaper tar klima alvorlig. At Morgan Stanley kommer med et slikt tilbud, tyder på at det er behov i markedet, sier leder for kvoteanalyse Henrik Hasselknippe i rådgivingsselskapet Point Carbon. Han mener den nye ordningen har liten betydning for norsk industri, som får sine kvoter dekket gjennom det europeiske kvotesystemet (ETS).

– Dette er mest egnet for bedrifter og privatpersoner som ikke er dekket av det europeiske kvotesystemet. For eksempel bedrifter som vil bli CO 2-nøytrale, selv om de ikke er lovpålagt å redusere sine utslipp, sier Hasselknippe og bruker transportbedrifter som eksempel.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Supplement til industrien

Marius Holm i Bellona mener imidlertid Morgan Stanleys kvotesalg kan være et supplement til dagens ETS-kvoter for kvotepliktig industri, fordi prisene kan bli lavere.

– Det er vanskelig å si hvordan markedet utvikler seg, men hvis disse kvotene blir billigere kan de være et alternativ til ETS-kvotene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.