INDUSTRI

Storbank selger klimakvoter

BRITISK BILTRØBBEL: Mange lurer på hvorfor hundrevis av biler stanser eller får problemer i Sør-England. Alt tyder på at forurenset bensin er syndebukken. Men forurenset med hva?
BRITISK BILTRØBBEL: Mange lurer på hvorfor hundrevis av biler stanser eller får problemer i Sør-England. Alt tyder på at forurenset bensin er syndebukken. Men forurenset med hva? Bilde: colourbox.com
Espen Leirset
21. aug. 2007 - 07:07

Bankens klimatiltak bifalle sav Bellona.

– Det er bra det kommer et CO 2-tilbud som er tillitvekkende, sier nestleder Marius Holm i Bellona til Teknisk Ukeblad.

Bank og båtekspert

Storbanken Morgan Stanley tilbyr salg av klimakvoter sammen med Det Norske Veritas (DNV). DNV er ledende i verden på verifisering av CO 2-reduserende tiltak i u-land, såkalte CDM-tiltak.

Fram til nå har det vært mulig å kjøpe klimakvoter fra frivillige organisasjoner, deriblant Naturvernforbundet. Ordningene har fått kritikk fordi tiltakene ikke er verifisert.Sug i markedet

– Dette er nok en indikasjon på at flere og flere selskaper tar klima alvorlig. At Morgan Stanley kommer med et slikt tilbud, tyder på at det er behov i markedet, sier leder for kvoteanalyse Henrik Hasselknippe i rådgivingsselskapet Point Carbon. Han mener den nye ordningen har liten betydning for norsk industri, som får sine kvoter dekket gjennom det europeiske kvotesystemet (ETS).

– Dette er mest egnet for bedrifter og privatpersoner som ikke er dekket av det europeiske kvotesystemet. For eksempel bedrifter som vil bli CO 2-nøytrale, selv om de ikke er lovpålagt å redusere sine utslipp, sier Hasselknippe og bruker transportbedrifter som eksempel.Supplement til industrien

Marius Holm i Bellona mener imidlertid Morgan Stanleys kvotesalg kan være et supplement til dagens ETS-kvoter for kvotepliktig industri, fordi prisene kan bli lavere.

– Det er vanskelig å si hvordan markedet utvikler seg, men hvis disse kvotene blir billigere kan de være et alternativ til ETS-kvotene, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.