NETTARKIV

Storaksjon mot PCB

Fylkesmiljøvernsjef i Hordaland, Terje Aasen, åpnet en landsomfattende PCB-aksjon på Ytre Arna skole utenfor Bergen mandag 16. oktober. På skolen finnes miljøgiften PCB (polyklorerte bifenyler) i kondensatorer i lysarmatur og i mur. Det er konstatert PCB i grunnen rundt skolen som følge av utlekking. Under kontrollen fant imidlertid miljømyndighetene at kommunen har gode rutiner for PCB-håndtering, og at PCB-forekomstene på skolen ikke er helsefarlige.

– Det er langt rimeligere å ta forsvarlig hånd om produkter med PCB enn å hente miljøgiften opp fra grunnen eller sjøbunnen som vi gjør i Bergensbassenget, sier fylkesmiljøvernsjef Terje Aasen i Hordaland.

PCB har vært forbudt å bruke siden 1980, men fortsatt er det omkring 155 tonn PCB igjen i norske bygg og anlegg reist før 1980. De 18 fylkesmennene, Sysselmannen på Svalbard og SFT foretar over 500 PCB-kontroller i aksjonen.

Forurensningsmyndighetene vil vurdere politianmeldelse dersom de finner ulovlige PCB-kondensatorer og/eller uforsvarlig håndtering av PCB-holdige avfall.

– Virksomheter som unnlater å følge regelverket utgjør en miljø- og helserisiko for alle og for fremtidige generasjoner, sier aksjonsleder Qno Lundkvist i SFT. TT

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.