KARRIEREUTDANNING

Stor vekst i søkningen til ingeniørstudier

Årets tall fra Samordna opptak er klare.

Totalt øker søkningen til teknologisk utdanning i år med 7,4 prosent sammenliknet med i fjor.
Totalt øker søkningen til teknologisk utdanning i år med 7,4 prosent sammenliknet med i fjor. Bilde: Dag Yngve Dahle
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. apr. 2013 - 12:23

I dag er søkertallene fra Samordna opptak klare.

Tallene viser at det er en stor økning i antallet som vil bli ingeniører og teknologer.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Syv prosent økning

Totalt øker søkningen til teknologisk utdanning i år med 7,4 prosent sammenliknet med i fjor. Dette fordeler seg med syv prosent på treårig ingeniørutdanning og 7,8 prosent på master i teknologi, altså sivilingeniørutdanningen.

I hele tall var det en økning til den treårige ingeniørutdanningen fra 5054 til 5411 søkere i år. Tilsvarende tall for sivilingeniørutdanningen er 5113 søkere i år, mot 4742 søkere i fjor.

Søkerne kjemper om henholdsvis 2976 studieplasser på den treårige ingeniørutdanningen og 1714 studieplasser på sivilingeniørutdanningen.

Det er gledelig at den gode søkningen til høyere utdanning fortsetter. Ikke minst er jeg fornøyd med at vi har stor økning på realfag og teknologiske fag, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i pressemeldingen.

Siden 2005 har teknologisk utdanning økt med 68 prosent, ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Les også: – Lønn er ikke viktig

NTNU populært

Ved NTNU er det hele 4377 som har ønsket seg en plass på master i teknologi. Det er en økning på vel syv prosent fra i fjor, som også var et rekordår.

– Vi er veldig fornøyd, sier prorektor Berit Kjeldstad i en pressemelding. 

– Nå har vi økt med rundt tre hundre søkere til master i teknologi hvert år de siste årene. Det er ikke noe problem å fylle de ekstra studieplassene vi fikk i fjor med kompetente kandidater.  Det er riktignok en liten nedgang i søkingen til realfagsstudiene geologi og kjemi, men søkertallene til realfag var ekstra store i fjor, spesielt til geologi, så dette er mer en korreksjon.  Og en netto tilvekst i primærsøkere til realfag og teknologi på omtrent 250 personer er meget bra, sier hun.

60 prosent økning

Høgskolen i Narvik er en av ingeniørutdanningene som opplever kraftig vekst i antallet søkere.

De har en økning på 60 prosent i antall søkere til bachelor ingeniørfag i maskin og 30 prosent økning i antall søkere til bachelor ingeniørfag i data.

– Det er flott å se at norsk ungdom ser at ingeniørfaget er interessant, sier Trond Markussen, president i Nito i en pressemelding.

– Dette er godt nytt for NITO, som har jobbet målrettet for å få norsk ungdom interessert i teknologi og ingeniørfag, mener Nito-presidenten.

Han varslet at organisasjonen vil fortsette å jobbe for å øke teknologiinteressen blant norske skoleelever og jobbe opp mot politikerne, for at det skal legges større ressurser i mer og bedre realfags- og teknologiundervisning i norsk skole.

– Tallene viser at norsk ungdom har skjønt det. Nå må politikerne følge opp og sørge for at vi får studenter som er best mulig kvalifiserte til å gå løs på de krevende studiene, sier Nito-presidenten.

– For få studieplasser

Tekna mener regjeringen må sørge for å opprette flere studieplasser innenfor realfag, nå som interessen har økt. De reagerer på at det i dag er nesten tre søkere per studieplass til høyere utdanning i teknologifag, noe som er enda flere enn i fjor.

– Vi har i mange år hatt stadig flere kvalifiserte søkere til teknologifag som ikke får plass, samtidig som at næringslivet skriker etter denne type kompetanse. Derfor burde regjeringen opprettet flere studieplasser. Det er selvsagt gledelig at søkningen til teknologifagene er sterk, men dette må samtidig følges opp med enda flere studieplasser, sier Marianne Harg, president i Tekna.

Hun mener regjeringen nå må følge opp arbeidet som er gjort for å inspirere unge til å velge realfag med å opprette flere studieplasser.

– Det er lagt ned et stort arbeid for å inspirere unge til å velge tekniske, naturfaglige utdanninger, og nå ser vi at vi er i ferd med å lykkes. Da må dette også følges opp med flere studieplasser. Vi kan ikke i det ene øyeblikket oppfordre unge til å velge disse utdanningene, for så å møte dem med stengte dører. Fremtidens store utfordringer innen klima, samferdsel og energi er avhengig av mer teknisk- naturvitenskapelig kompetanse, sier Harg.

Les også:

– Effektivisering kan frigjøre 10000 ingeniører

Årets mest geniale matematiker er kåret  

Ingeniørene er de minst empatiske  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.