NYHETER_BYGG

Stor RBK-tribune til liten pris

20. okt. 2002 - 09:00

Idet vi krysser Strindveien i Trondheim på veg fra Sintefs hovedkontor og over til Lerkendal stadion får vi bange anelser. Planen er å besøke en byggeplass, men her ser det ikke ut til å være stort mer enn busker og gress som mangler, og kanskje litt opprydning og asfalt.

Anlegget skal være ferdig i midten av november, det må mye sykefravær til om den planen skal lykkes. Prosjektleder Arne Lorentsen er strålende fornøyd. - Vi ligger fire, kanskje fem, uker foran skjema, forteller han, som også er daglig leder i Rosenborg Eiendom. Overtakelsesforretning er avtalt til 10. oktober.

Budsjettet lød på 253 millioner kroner, også det er underskredet. Lorentsen vil ikke ut med hvor mye som er spart.

- Det skyldes grundige forberedelser og en dyktig byggeledelse. Dessuten har vi vært heldige med entreprenørene. Det har ikke vært konflikter under byggeperioden og vi har ikke brukt tid til å diskutere bagatellmessige problemer. Håndverkerne har lagt sin ære i dette prosjektet.

Lysjustering

- Vi ville ha et funksjonelt anlegg, ingen prangende stil, forklarer Lorentsen.

Nye Lerkendal er kun en fotballstadion, friidretten har fått eget anlegg et annet sted. Lorentsen forteller at RBK har brukt både UEFA og fotballforbundet som rådgivere under prosessen. Det har blant annet ført til at anlegget består av fire uavhengige tribuner i stedet for en sammenhengende oval tribune. - Det gjør banen mer åpen for vær og vind og gir bedre forhold for gressmatten, som kan glede seg over vannbåren varme i grunnen.

Fortsatt gjenstår noen justeringer av lyd- og lysanlegget. Lysstyrken er målt til 2100 lux på midten av banen og 1400 lux på sidene.

- Det er for stor forskjell, og skal rettes opp, sier Lorentsen.

Det er Siemens som har levert lyd- og lysanlegget. Frode Odden hos Siemens bekrefter forskjellene, men han avviser å gi noen kommentar til Teknisk Ukeblad om dette er helt normale forskjeller på et så stort lysanlegg som justeres etter montering, eller om det er andre forhold.

Optimist

Lorentsen anslår at det står 150.000 kvadratmeter ledige kontorlokaler i Trondheim. Lerkendal tilfører 4.500 nye kvadratmetre. Kun 1000 av disse var fortsatt uten leietakere da TU var på besøk.

- Vi er i forhandlinger med interesserte og jeg frykter ikke at de blir stående tomme.

Beliggenheten på hjemmebanen til Rbk, med utsikt til fotballarenaen inkludert i prisen, er nok et godt salgsargument. For teknologibedrifter vil det kanskje hjelpe at Sintef og Ntnu er rett over gaten.

Opprinnelig var det planlagt 25.000 sitteplasser, det ble redusert til 21.000. Økonomiske årsaker, sier Lorentsen. - Det er Rbks filosofi ikke å bruke penger før vi har dem, det later til at forskjellen i filosofi mellom Rbk og de andre lagene har økt, legger han til.

Lerkendal er foreløpig helt åpen. Det kan by på større vansker enn ubehaget ved regn, spesielt om Rosenborg skal spille sene høstkamper og den første sneen har falt.

- Vi har snakket om tak, men det finnes ingen økonomisk løsning og det er ingen planer nå. Men det kan komme etter hvert, vi har sett på en wirekonstruksjon.

Vibrasjoner

Den første tribunen, som var ferdigstilt allerede i 1996, måtte forsterkes etter bygging. Virkningen av svingningene som oppstod da flere tusen trøndere svingte i takt og klappet for sine helter, viste seg å være større enn beregnet. Professor Tore Søreide hos Reinertsen Engineering AS i Trondheim, sier at dette har gitt erfaringer som også kan komme til nytte under byggingen av den nye operaen i Oslo. I en senere utgave vil Teknisk Ukeblad gi leserne en grundigere beskrivelse av disse problemstillingene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.