IKT

Stor programvare for små

Anders J. Steensen
31. mars 2004 - 08:08

Horten: Programvaren Pro.File PLM har over 25.000 brukere i Europa.

Dataassistert konstruksjon (DAK) integreres mer og mer i bedriftenes hverdag.

Datagrunnlaget fra DAK spres til flere avdelinger og representerer en stor verdi for bedriftene. Å få styring med datagrunnlaget bidrar til effektivisering og kvalitetssikring.

Større norske ingeniørbedrifter og offshorebedrifter har arbeidet med å kunne styre alle produksjons- og produktdataene i store såkalte engineeringsystemer. Disse har igjen vært koplet til material- og innkjøpssystemene samt planleggingsverktøyene. Hele bedriftens måte å arbeide på har vært programmert inn og lagt til grunn i disse systemene.

Ulempen har vært at de ikke har vært tilgjengelige for mindre bedrifter. De har basert seg på skreddersøm for hver enkelt bedrift eller prosjektgjennomføringsmodell. Programvaren har enten vært egenutviklet eller basert på svært dyre systemer som SAP. Det har vært helt utelukket for små og mellomstore bedrifter å kunne ta i bruk bedre verktøy for å holde orden på informasjonsflyten.

Nå finnes det muligheter. Hortensbedriften AGS, kjent fra mer enn 20 år i DAK-bransjen og med lang erfaring fra å levere nettverksløsninger til små og mellomstore bedrifter, har fått rettighetene i Skandinavia til den tyske programvaren Pro.File PLM fra selskapet Procad.

Systemet kombinerer dokumentstyrings-, arbeidsflyt- og produktdatasystemer. Det kan koples til flere forskjellige DAK-systemer, material- og produksjonsstyringssystemer for innkjøp og fakturering. Pro.File PLM har full versjonskontroll på de enkelte elementene. Dermed er det mulig å få sporbarhet i dokumentasjonen av produkter og enheter, noe som er viktig under ISO-sertifisering av bedrifter.

- Systemet har 25.000 brukere i Europa. Hittil har vi to installasjoner i Norge. Etter å ha høstet erfaring fra disse, vil vi nå gå sterkere ut i markedet, forteller salgssjef Birgit Pettersen i AGS.

Kostnadene for systemet varierer, men for en mellomstor bedrift koster det rundt 150.000 kroner inklusive installasjon og opplæring.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.