KRAFT

Stor pågang for solcellestøtte

Søknader for dobbelt så mye som det avsatte beløpet strømmet inn til svenske Energimyndigheten i løpet av den første uken med tilskudd til solceller.
Søknader for dobbelt så mye som det avsatte beløpet strømmet inn til svenske Energimyndigheten i løpet av den første uken med tilskudd til solceller. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
14. juli 2009 - 14:14

Svenskene fikk fra 1. juli muligheten til å søke støtte til installasjon av solcellepaneler.

Prosjektet har som mål å øke den svenske solkraftproduksjonen med 2,5 GWh i året.

Mange søknader

Alle typer nett-tilknyttede panelsystemer kan få støtte, og det er satt av 50 millioner svenske kroner til prosjektet i 2009.

Allerede den første uken kom det inn over 100 søknader, melder svenske Energimyndigheten.

Søknadene beløp seg totalt til over 100 millioner svenske kroner, altså over dobbelt så mye som det avsatte beløpet.

– Vi ser det som veldig positivt at interessen for støtten er så stor. Det finnes et stort potensial for solenergi i Sverige, fremfor alt gjennom mulighetene til integrasjon i det byggede miljøet. Den store interessen for solceller kan bidra til å skape et marked for nett-tilknyttede solcellesystem selv i Sverige, sier avdelingssjef Birgitta Palmberger i Energimyndigheten i en melding.

Opptil 60 prosent

Hun tror støtten kan gjøre at flere aktører kommer i kontakt med teknikken og at kostnadene dermed vil senkes med tiden.

– På den måten kan den svenske solcellebransjen ta del i den raske ekspansjonen som skjer internasjonalt, sier Palmberger.

De tilsøkte installasjonene må være ferdigstilt innen 31. desember 2011, og støtten er opptil 60 prosent av investeringskostnaden, bortsett fra for store selskaper, som kun får dekket maksimalt 55 prosent.

Maksimalt beløp per prosjekt er 2 millioner svenske kroner.

Norsk støtte

I Norge støtter Enova solfangere (ikke solceller) hos privatpersoner med opptil 20 prosent av dokumenterte kostnader, maksimalt 10.000 kroner.

Det er samme beløp som for eksempel for luft\vann-varmepumper.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.