SAMFUNN

Stor på fem kontinenter

28. juli 2000 - 14:15

Ved å kjøpe FCP fordobler Norske Skog kundemassen. Konsernsjef Jan Reinås forventer å oppnå årlige samordningsgevinster og driftsmessige forbedringer til en verdi av minst 800 millioner kroner innen år 2002, står det i en pressemelding fra ledelsen.

Blant de største

Norske Skog har gjennom overtakelsen av FCP fått en god markedsposisjon i de viktigste vekstmarkedene for avis- og magasinpapir. Selskapet er nå den største produsenten av avispapir i Sør Amerika, Australasia og Asia, nummer to i Europa og nummer fem i Nord-Amerika.

Norske Skog betaler 2,50 New Zealand-dollar (10 kroner) for hver aksje i Fletcher Challenge Paper, og innfrir i tillegg gjelden i selskapet. Samlet verdi av alle eiendeler blir derved 21 milliarder kroner, som er 17 prosent høyere enn Fletcher Challenge Papers gjeld og egenkapital da avtalen ble inngått. Verdien pr. tonn kapasitet av trykkpapir er 9511 kroner.

Finansiering

Oppkjøpet er finansiert gjennom eksisterende kredittlinjer og ved nye bilaterale låneavtaler med Norske Skogs kjernebanker. Det er dessuten gjennomført en rettet emisjon på NOK 1,5 milliarder i A-aksjer. Selskapet har også etter oppkjøpet en sterk balanse med en egankapitalandel på rundt 35 prosent inkludert minoritetsinteressene.

Norske Skog er med dette verdens nest største produsent av avispapir med 13 prosent av den globale produksjonskapasiteten. Selskapet har 11 000 ansatte, en omsetning på over 30 milliarder kroner og har 21 hel- og deleide fabrikker i 13 land på fem kontinenter. Den samlede produksjonskapasitet er 5,8 millioner tonn papir, inkludert magasinpapir og oppgraderte kvaliteter. Norske Skog produserer også en million tonn markedsmasse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.