BYGG

Stor økning i klager på offentlige anskaffelser

Totalt utgjør kommuner, fylkeskommuner og deres selskaper hele 120 av de 180 sakene Kofa, her ved sekretariatsleder Anneline Vingsgård, nå har til behandling.
Totalt utgjør kommuner, fylkeskommuner og deres selskaper hele 120 av de 180 sakene Kofa, her ved sekretariatsleder Anneline Vingsgård, nå har til behandling. Bilde: Marit Hommedal
10. juni 2010 - 07:55

Antallet klager på offentlige anskaffelser har økt med 30 prosent fra i fjor. Ni av ti gebyrsaker hos klagenemnda er kommunale.

Doblet fra 2007

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) har opplevd en 30 prosents økning i antall saker fra i fjor. Sammenlignet med 2007 er saksmengden doblet, skriver Kommunal Rapport.

– Flere saker kan tyde på at Kofa oppfattes som et effektivt klageorgan som det nytter å klage til, sier sekretariatsleder Anneline Vingsgård.

Men behandlingstiden hos Kofa har økt i takt med sakstilfanget: fra 138 dager i snitt i fjor til 179 dager i år.

Kofa mener at mange offentlige oppdragsgivere tar en kalkulert risiko ved å bruke unntaksbestemmelser som åpenbart ikke gjelder i den aktuelle saken.

Flest gebyrsaker

Såkalte gebyrsaker, som går på ulovlig direkte innkjøp, utgjør en stor del av sakene. I ni av ti av disse sakene er kommuner involvert. Totalt utgjør kommuner, fylkeskommuner og deres selskaper hele 120 av de 180 sakene Kofa nå har til behandling.

Gebyrene for slike overtredelser har økt, og nå åpner lovverket for å ilegge bot på inntil 15 prosent av kontraktsverdien. Oslo kommune fikk tidligere i år 42 millioner kroner i bot for ikke å ha avtalen om TT-kjøring på anbud. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.