NATURVITENSKAP

Stor norsk romsatsing

Ole K. Helgesen
16. des. 2005 - 07:48

Initativet ble kunngjort på ministermøtet i den europeiske romorganisasjonen Esa i Berlin i desember.

Halvparten av pengene går direkte til teknologi- og utviklingsprogrammer.Innovasjon og teknologi

Norge går inn med nesten 500 millioner kroner i Esas teknologirettede programmer. D

et er en sterk økning i forhold til tidligere. Satsingen skal gi norske bedrifter en mulighet til å være med på å definere Esas fremtidige teknologibehov.

– Dette vil skape både arbeidsplasser og bedre tjenester for norske brukere av jordobservasjon og telekommunikasjon, sier statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Frode Berge i en pressemelding.

Satsingen skal konsentreres rundt de områder der norsk industri allerede har en god posisjon, særlig innen telekommunikasjon. I tillegg skal Norge satse på områder der industrien har forutsetninger for å bli ledende, som for eksempel innenfor satellittkomponenter.Jordobservasjon og navigasjon

Esa vil starte utviklingen av den første satellitten til et globalt system for overvåking av miljø og sikkerhet (Global Monitoring for Environment and Security). Dette er viktig for Norge ettersom satellittbildene er nødvendige for overvåking av havområder og fiskeriflåten. Programmene er også et nyttig verktøy for miljø- og ressursforvaltning.

God navigasjon er også viktig for en sjøfartsnasjon som Norge. Norske brukere i petroleumssektoren, fiskeriflåten og sjø- og flytrafikk vil ha stor nytte av tjenestene fra det nye europeiske navigasjonssystemet som er under utvikling. Dette gjelder særlig i de store havområdene i nord.Satellittkommunikasjon

Norsk telekommunikasjonsindustri er relativt langt framme internasjonalt, og har blant annet bidratt til utviklingen av GSM-systemet. Gjennom Esas teknologiprogram ARTES vil norske bedrifter få mulighet til å videreutvikle kompetansen i satellittbaserte systemer.

– Satsingsområdene for dette programmet vil blant annet være utvikling av satellittbredbånd som også kan brukes til telemedisin. Satellittkommunikasjon er nyttig for norske brukere på sokkelen og til sjøs, samt som følge av vår spredte bosetting, ifølge Nærings- og handelsdepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.