IT

– Stor interesse for Chromebook

Elektronikk-forhandlere har tro på Google-maskinene.

 De første Chromebook-ene er nå offisielt tilgjengelig i Norge.
De første Chromebook-ene er nå offisielt tilgjengelig i Norge. Bilde: Google
8. juni 2014 - 20:00

Google annonserte allerede i 2009 at de var i gang med å lage sitt eget PC-operativsystem sentrert rundt nettleseren Chrome og de mange Google-tjenestene i nettskyen.

Operativsystemet skulle være Linux-basert, minimalistisk og nærmest blottet for lokale programinstallasjoner, i sterk kontrast til konkurrentene Windows og OS X. 

To år etter kom de første PC-ene med det som ble kalt Chrome OS, men kun i utvalgte markeder.

Norge sto av forskjellige grunner ikke på Google-kartet, og en av dem skal ha vært at disse maskinene ikke hadde støtte for JAVA, og dermed heller ikke støttet brorparten av norske nettbanker, som benyttet JAVA-basert BankID i påloggingsprosessen.

Les også: Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

Tok nesten fem år

Siden den gang har mye skjedd. Google-tjenestene er blitt stadig bedre og fått utvidet funksjonalitet, Chrome-brukere har fått en egen app-butikk for web-apper, og de fleste store PC-produsentene er på banen med PC-er basert på Chrome OS, såkalte Chromebooks.

Her hjemme vil dessuten JAVA-basert BankID gå over i historiebøkene i løpet av året.

I vinter meldte både Samsung og HP at de med stor sannsynlighet ville komme på banen med Chromebooks i Norge i løpet av kort tid, og mandag 26. mai var omsider de første modellene offisielt tilgjengelig i Norge gjennom Elkjøp og Lefdal, nesten fem år etter at Google annonserte at de ville inn i PC-markedet.

Les også: Nå kan du kjøpe mobil rett fra Google

Lavprissegmentet

I første omgang har kjedene konsentrert seg om fire modeller, to fra HP, én fra Acer og én fra Toshiba.

Prisene ligger på mellom 2.695 og 2.995 kroner, og da er mva inkludert.

Det er med andre ord lavprissegmentet produsentene først og fremst sikter seg inn mot.

Det er med andre ord lavprissegmentet produsentene først og fremst sikter seg inn mot.Åshild Indresøvde er kommunikasjonsdirektør i Elkjøp. Elkjøp

Maskinvaren er enkel. Som regel benyttes en Intel Celeron-prosessor, 2 GB RAM og 16 eller 32 GB SSD. ARM-baserte modeller har også begynt å se dagens lys. Takket være et svært lettkjørt operativsystem behøver ikke den enkle maskinvaren å være noe ankepunkt i praksis.

Les også: Googles mystiske supermaskin skal utnytte kvantemekanikk

Mange er nysgjerrige

– Chromebooks har vært mye omtalt i media, og vi har mange kunder som er nysgjerrige på maskinene. Jeg kan ikke gå ut med tall, men foreløpig har salget vært som forventet, og på samme nivå som i de andre nordiske landene, forteller kommunikasjonsdirektør i Elkjøp, Åshild Indresøvde, til Teknisk Ukeblad.

Hun nevner spesielt studenter, skoler og mindre bedrifter som typiske interessenter.

– Maskinene tilhører lavprissegmentet, men oppleves som svært raske og er i tillegg tynne og lette. Det er nok noe av årsaken til at vi opplever stor interesse rundt lanseringen, forteller hun.

Les også: Google sliter med å rekruttere nordmenn

Bred satsing

– Vi har omtrent 150 forskjellige PC-er i sortimentet til enhver tid, så foreløpig utgjør Chromebooks kun en liten del. Men vi har allerede bestemt oss for å satse videre på denne PC-typen, og i løpet av de neste månedene vil vi supplere med en rekke nye modeller i forskjellige størrelser, formfaktorer og farger. Vi har en forventning om at Chromebook vil spise andeler i lavprissegmentet, avslutter hun.

Også Komplett og MPX har bestemt seg for å satse på Chromebook, og venter inn modeller fra HP, Acer og Lenovo i løpet av sommeren.

Rimeligste modell blir Acer Chromebook C720, med 11,6 tommer skjerm, Celeron 2955U-prosessor, 2 GB RAM og 16 GB SSD.

Ifølge analyseselskapet NPD Group ble det solgt 1,76 millioner Chromebooks i USA mellom januar og november i fjor, noe som utgjorde rundt 21 prosent av bærbar-salget i det markedet.

Les også:

Google lanserer operativsystem for klokker

Herfra bygger sivilingeniør Are Traasdahl sitt nye milliardprosjekt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.