PRODUKSJON

Stor blir større

16. juni 2000 - 02:03

En stigende trend de siste to årene er at automatiseringsleverandørene går stadig høyere opp i programvarekjeden. Nå tar britiske Invensys steget helt opp: Selskapet skal kjøpe den nederlandske programvareleverandøren Baan, som leverer forretningssystemene Enterprise Resource and Planning (ERP), i konkurranse med blant andre SAP og IFS.

Invensys, som med sine over 100.000 ansatte er en av verdens største automatiseringsleverandører, består av en samling selskap som hver er sentrale på sine felt. Kjøpet av Baan kan bidra til å oppfylle visjonen om å bli nummer én i verden og levere komplett programvare for informasjonshåndtering – hele veien fra sensorene på fabrikkgulvet og opp til styrerommene.

Først ute

Blant automatiseringsleverandørene er Invensys det første selskapet som kjøper en av de største ERP-leverandørene i verden. Andre leverandører av prosessautomatiseringssystemer (PAS) har valgt å lage løsninger på produksjonsoppfølgingsnivå – med tette linker til ERP-verdenen.

I moderne industribedrifter er det i hovedsak tre nivå programvaresystemer.

På produksjonsnivået benyttes systemer til styring og datainnsamling. ERP er administrative systemer som primært brukes til automatisering av økonomi, personell, salg, markedsføring og distribusjon. Mellom disse to nivåene ligger produksjonssystemene; Manufacturing Execution Systems (MES), som tar seg av analyse av prosess-, laboratorie- og vedlikeholdsdata, langtidslagring av informasjon og sammenkobling av ERP-systemer og styresystemer.

Tidligere har de tre nivåene levd i hver sin adskilte verden. Slik utviklingen går nå, er det sannsynlig at de etterhvert vi flytte sammen. Industrien krever fleksible og effektive løsninger hvor all informasjon kan gjøres tilgjengelig i forskjellig form for alle som trenger den overalt til enhver tid. Feltbussystemer bidrar til at informasjonen kan hentes i sanntid fra sensorene i fabrikken.

Ny programvaredivisjon

Invensys-gruppen har hatt stor vekst de siste to årene. I 1998 kjøpte selskapet blant andre Wonderware, en markedsleder innen operatørprogramvare, og fulgte opp med å kjøpe den nisjerettede ERP-leverandøren Markam i 1999. Andre kjente selskap i gruppen er Foxboro, som har styresystemer og instrumenter, og Eurotherm, som har frekvensomformere, kraftelektronikk og frittstående regulatorer.

Baan skal sammen med Wonderware og Markam i en planlagt ny avdeling med navn Invensys Software and Systems (ISS), men vil fortsette med hele produktspekteret under samme navn som før. Invensys er delt inn i divisjonene Intelligent Automation, Industrial Drive Systems, Power Systems og Controls. ISS skal legges inn under Intelligent Automation.

2,85 dollar pr. aksje er prisen Invensys tilbyr for selskapet. Det tilsvarer 762 millioner dollar for alle aksjene. Selskapet planlegger å gjenopprette lønnsomheten i Baan ved å redusere kostnadene med en tredjedel. Hovedkontoret til den nye ISS-divisjonen blir i Virginia i USA, men fortsatt skal Baan ha hovedkontor i Barneveld i Nederland. I Norge holder de Invensys-eide bedriftene APV Norge AS, Foxboro Norge AS og Satchwell Norge AS til på Lysaker ved Oslo. Eurotherm AS er på vei inn i det samme kontorfellesskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.