IKT

Stopper ukjente datavirus

DATADOKTOR: Vanlige antivirusprogram oppdager kun kjente virus. Datadoktor Tom Lysemoses program setter også ukjente virus ut av spill.
DATADOKTOR: Vanlige antivirusprogram oppdager kun kjente virus. Datadoktor Tom Lysemoses program setter også ukjente virus ut av spill. Bilde: Ståle Skogstad
21. apr. 2006 - 10:30

Tom Lysemose er doktorgradsstudent ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

Bedriften ProMon er resultatet av fjorårets hovedfagseksamen.

Nå har han fått etablererstipend og vil i samarbeid med Birkeland Innovasjon etablere egen bedrift for å patentere programvaren og så lease den ut eller selge den. Mulige kunder er store antivirusselskap.Passer på programmer

ProMon kan riktignok ikke hindre at ukjente virus kommer inn og angriper maskinen, men det overvåker programmene på datamaskinen slik at de ikke gjør andre ting enn det de er programmert til å gjøre.

Det betyr at ProMon stopper et program hvis det plutselig begynner å gjøre andre ting enn det skal.

Den tekniske løsningen er en ny måte å tenke virusbekjempelse på. Alle moderne dataprogrammer er bygd opp av moduler. Modulene kommuniserer med hverandre og med operativsystemet på maskinen. Mellom modulene er det veldefinerte grenseoverganger.

ProMon legger seg inn i programmet, for eksempel nettleseren Internet Explorer, for å overvåke samspillet mellom programmodulene. Så lenge programmet har lovlige overganger mellom modulene reagerer ikke ProMon. Men med en gang det skjer en ulovlig overgang, skjønner ProMon at et virus har vært på ferde og stopper Explorer øyeblikkelig.Ikke alene

Lysemoses antivirusprogram kan overvåke et hvilket som helst dataprogram. Programmet hans er riktignok ikke alene på markedet, men Lysemose mener at virusknekkeren hans er 30 ganger raskere enn konkurrentens, som for eksempel et program fra mektige Massachusetts Institute of Technology.

Lysemose har brukt mars måned på å presentere ProMon overfor de store antivirusselskapene. Nå er han spent på om virusmyggen hans får napp hos de store.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.