IT

Stopper hakking på videomøtet

BEDRE BILDER:Bildet nederst til venstre viser feil i videostrømmen ved pakketap opp til 15 prosent - noe dagens programvare ikke  takler. Pakketapet er lite merkbart på den nye programvareversjonen (øverst til høyre) og nesten ikke merkbart i den versjonen som kommer om et par måneder (øverst til venstre). Snorre Kjesbu demonstrerer.
BEDRE BILDER:Bildet nederst til venstre viser feil i videostrømmen ved pakketap opp til 15 prosent - noe dagens programvare ikke takler. Pakketapet er lite merkbart på den nye programvareversjonen (øverst til høyre) og nesten ikke merkbart i den versjonen som kommer om et par måneder (øverst til venstre). Snorre Kjesbu demonstrerer. Bilde: orv
11. mars 2010 - 14:03

Pakketap er den verste fienden til video over internett. Spesielt for videokonferanser, hvor signalene er sterkt komprimert og må gå i sanntid, er linjekvaliteten viktig.

Normalt går det helt greit, og pakketap ligger vanligvis godt under én prosent. Det klarer programvaren i endepunktene å håndtere.

Men linjekvaliteten kan variere, og i korte tidsperioder kan pakketapene komme opp i ti prosent eller mer.

Det er mer enn videokonferansesystemene hittil har tålt, og resultatet er kraftige forstyrrelser i bildet i form av såkalt blokking.



Feilretting

Moderne videokonferanseutstyr bruker signaler i HD-kvalitet og benytter standarden H264 for å komprimere bildet ned til en bitstrøm.

For å unngå effektene av pakketap benyttes såkalt foroverrettet feilretting. Det vil si at det sendes med informasjon for å rette opp eventuelle feil, og andre teknikker for å rekonstruere bildet ut fra manglende data.

Kompresjonsteknikken som benyttes i all moderne videokompresjon i en eller annen form baseres på at det sendes et fullt bilde, og så sendes de neste bildene som en matematisk beskrivelse av endringene fra dette helt til neste helbilde.

Problemet oppstår når det skjer pakketap i endringsbeskrivelsene. Da ber systemet det om et nytt helbilde.

Det gjør at kravet til bitrate øker kraftig. Hvis den ikke er tilgjengelig, får man blokking og frysning i bildet.



Løsningen

– Den nye programvaren vi nå lanserer tåler svært mye større pakketap fordi vi sender informasjon tilbake fra mottakersiden om hvilke bilder som lar seg rekonstruere feilfritt. Det gjør at vi slipper å sende så mange fullbilder på nytt. I tillegg gjør vi en mer avansert foroverrettet feilretting som gjør det mulig å rekonstruere bilder med feil mer effektivt. I dag klarer vi pakketap på 15 prosent uten særlige forstyrrelser i bildet, og vi tror vi vil klare å utvikle teknikken videre til 20 prosent, forklarer divisjonsdirektør Snorre Kjesbu hosi Tandberg.

– Vi kommer til å lansere teknologien i to trinn i vår neste programvareoppgradering; versjon 3,0 og etter et par måneder versjon 3,1, som er ytterligere forbedret. Denne programvaren kan brukes på våre systemer som kom på markedet for 18 måneder siden. De har tilstrekkelig prosessorkapasitet til å kjøre den. For dette handler tross alt om regnekraft, sier Kjesbu.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.