ENERGI

Stoltenberg, von der Leyen og Støre understreket viktigheten av å beskytte kritisk infrastruktur

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg besøkte Troll-plattformen fredag.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, besøker Troll A-plattformen fredag. Det er hennes første Norgesbesøk på 11 år.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, besøker Troll A-plattformen fredag. Det er hennes første Norgesbesøk på 11 år. Foto: Ole Berg-Rusten
17. mars 2023 - 11:12

– Vi har sett hvordan Putin har forsøkt å bruke energi som våpen, ved hjelp av norsk gass har vi sørget for at Putin har mislykkes, sier Stoltenberg.

Sammen med von der Leyen og Støre besøkte de i dag verdens største gassfelt, den 472 meter høye betongplattformen på Troll A-plattformen, 65 kilometer nordvest for Bergen.

Møtestedet er en demonstrasjon av samhold og samarbeid med tre av de mest sentrale aktørene i prosjektet med å løsrive Europa fra russisk olje og gass. Kraftig vind og gråvær preget Nordsjøen da de politiske lederne landet på plattformen fredag formiddag.

Besøket er første gang en EU-president besøker Norge på 11 år. Det er også von Der Leyens første besøk til en olje- og gassplattform.

Norge skal være en stabil leverandør

– Gjennom året som har gått, har Norge og EU-kommisjonen hatt et intenst samarbeid. Norge har økt gassleveranser til Europa dette året, og det er vår ambisjon å holde dette nivået for de neste fire-fem årene, sa Støre.

Troll A-plattformen står for 10 prosent av gassforbruket til EU, totalt bidrar Norge med rundt 30–40 prosent av leveransene til unionen. EU mottar fremdeles litt gass fra Russland, men etter invasjonen i Ukraina i fjor er volumet falt til en seksdel av hva det tidligere var.

– Det at vi legger besøket hit til Nordsjøen markerer både betydningen av energi og forsyningssikkerhet, og sikkerhet til energiinstallasjonene, derfor har vi også med oss Natos generalsekretær, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB før pressekonferansen.

Beskytte kritisk infrastruktur

Torsdag kom nyheten om at EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur. Ideen om arbeidsgruppen ble lansert allerede i januar, etter sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

– EU og Nato har begge et klart syn på trusselen vi står overfor. Vi ser problemet fra ulike ståsted, så når vi slår oss sammen kan vi finne flere løsninger for å beskytte vår kritiske infrastruktur, sa von der Leyen til oppmøtte journalister.

Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk, undersjøisk infrastruktur.

– Vi har styrket samarbeidet med EU, og vi har økt tilstedeværelsen i Nordsjøen og andre steder. Nato og EU står sammen om dette.

Møte i Bergen

Før helikopterreisen til Troll-plattformen hadde von der Leyen og Støre et bilateralt møte i Bergen.

Norge og EU har blant annet en felles interesse i å få en bit av USAs omfattende subsidiepakke, Inflation Reduction Act med en total ramme på 3.700 milliarder kroner i løpet av de neste årene.

– Målet er at Norge får likeverdig tilgang som EU i en eventuell IRA-løsning mellom EU og USA, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et møte med Stortingets europakomité mandag.

Statsminister Jonas Gahr Støre landet på Troll-plattformen i Nordsjøen fredag formiddag. Med på turen er også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg. <i>Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB</i>
Statsminister Jonas Gahr Støre landet på Troll-plattformen i Nordsjøen fredag formiddag. Med på turen er også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB

 

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal på Troll A-plattformen.
Les også

Equinor har inngått gigantisk gassavtale

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.