KLIMA

Stoltenberg vil øke norske utslippskutt

¿ Norge skal være en pådriver for å øke utslippskuttene, og vi er beredt til å øke kuttene til 40 prosent innen 2030 og vil ha med flest mulig land på det, sier statsminister Jens Stoltenberg.
¿ Norge skal være en pådriver for å øke utslippskuttene, og vi er beredt til å øke kuttene til 40 prosent innen 2030 og vil ha med flest mulig land på det, sier statsminister Jens Stoltenberg. Bilde: Scanpix
22. des. 2009 - 14:34

– Norge skal være en pådriver for å øke utslippskuttene, og vi er beredt til å øke kuttene til 40 prosent innen 2030 og vil ha med flest mulig land på det, sier Stoltenberg.

Innen 1. februar skal alle landene melde sine konkrete utslippsmål til FN, og statsministeren sier han vil arbeide for at målene om utslippskutt blir høyest mulig. Norge har tidligere forpliktet seg til et kutt på 30 prosent innen 2020.

Vil ha ledende rolle

Statsministeren erkjenner på sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse at forrige helgs klimatoppmøte i København ikke ble noen stor suksess. Blant annet mener han at mangelen på enighet om tallfestede utslippskutt er en åpenbar og klar svakhet ved den inngåtte avtalen.

Redusert avskoging er den raskeste og rimeligste måten å kutte klimautslippene på, og statsministeren ønsker at Norge kan ha en ledende rolle i tida fram mot neste klimakonferanse i Mexico neste år.

Allerede er det tatt initiativ til å etablere en klimagruppe med de viktigste regnskoglandene blant dem Brasil, Indonesia, Guyana, Gabon, Papua Ny-Guinea, og i løpet av våren 2010 vil det bli en egen konferanse i Oslo.

– Tredel av utslippene

– Avskoging i utviklingsland står i henhold til FNs klimapanel for 17 prosent av de globale klimagassutslippene. Tiltak knyttet til regnskog kan gi en tredel av de utslippskuttene som er nødvendig innen 2020, sier Stoltenberg.

– Norge vil samarbeide nært med det mexicanske formannskap i tiden som kommer for å bidra til at vi kan få en mest mulig forpliktende klimaavtale under den neste klimakonferansen (COP 16) i Mexico i 2010, sier statsminister Stoltenberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.