SAMFUNNPOLITIKK

Stoltenberg tviler på København-avtale

SKEPTISK: Statsminister Jens Stoltenberg mener april 2010 er et mer reelt mål for en ordentlig klimaavtale. København er vanskelig å få til, mener han.
SKEPTISK: Statsminister Jens Stoltenberg mener april 2010 er et mer reelt mål for en ordentlig klimaavtale. København er vanskelig å få til, mener han. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
27. okt. 2009 - 08:20

– Vi ønsker jo aller helst en helhetlig og forpliktende avtale i København, men det er stadig mindre sannsynlig at det blir mulig å få til, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helhetlig avtale

Han snakker selvfølgelig om en avtale i anledning klimatoppmøtet i København i desember, og antyder at april 2010 er et mer sannsynlig mål.

– Det er bedre med en ambisiøs politisk erklæring nå i desember, og så en god og helhetlig avtale i april, enn at vi setter sluttstrek i desember med en dårlig avtale, sier Stoltenberg, som i disse dager er i Stockholm for å møte med sine nordiske ministerkolleger i regi av Nordisk Råd.

Større rolle

Han mener de nordiske landene er i en viktig posisjon.

– Norden spiller en større rolle enn det den lille befolkningen vår skulle tilsi. Danmark er vertskap for møtet i København, Sverige har formannskapet i EU og Norge har vært en sentral del av klimaarbeidet helt siden Brundtland-kommisjonens arbeid og Rio-konvensjonen i 1992, sier statsministeren til ANB.

Han mener det bør være mulig å enes om noen overordnede prinsipper, blant annet å hindre oppvarming over to grader og å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2050.

Sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm: – Penger blir problemet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.