FORSVAR

Stoltenberg: Nytt møte med Sverige og Tyrkia før Nato-toppmøtet

Det blir et ekstra møte på toppnivå mellom Sverige, Finland og Tyrkia i Brussel i forkant av Nato-toppmøtet i Vilnius 11. og 12. juli.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) skal gjøre ett siste forsøk på å få Tyrkia og Sverige til å bli enige før Nato-toppmøtet. Her er han sammen med Litauens president, Gitanas Nauseda, under en militærøvelse i Pabrade, Litauen, mandag denne uken.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (t.v.) skal gjøre ett siste forsøk på å få Tyrkia og Sverige til å bli enige før Nato-toppmøtet. Her er han sammen med Litauens president, Gitanas Nauseda, under en militærøvelse i Pabrade, Litauen, mandag denne uken. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis
26. juni 2023 - 14:19

Det bekrefter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under et besøk i Vilnius mandag.

Møtet finner sted i neste uke, opplyser en Nato-kilde til NTB.

– Jeg snakket med (Tyrkias) president Erdogan søndag. Jeg er også i kontakt med Sverige og Finland, og vi er enige om å holde et møte på høyt nivå i Brussel før Nato-toppmøtet, sa Stoltenberg.

Blant deltakerne skal være utenriksministre, leder for etterretningstjenestene og nasjonale sikkerhetsrådgivere. Målet er å gjøre framskritt for å få Tyrkia til å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

Tyrkia synes å være siste hinder for Sveriges søknad om å slutte seg til Nato. Landet har vært særlig misfornøyd med at det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK får operere relativt fritt i Sverige. Stoltenberg har et uttalt mål om å få Sverige inn i Nato til toppmøtet.

Det er avgjørende at våre allierte kjenner de klimatiske forholdene i Norden, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Han er fornøyd med øvelsen Nordic Response så langt.
Les også

Svensk-finske Nato-soldater «invaderte» Norge i historisk øvelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.