OLJE OG GASS

Stjokman blir høyst sannsynlig utsatt

VENTER PÅ BEDRE TIDER: Styreformann i Gazprom og første visestatsminister Victor Zubkov  håper på bedre tider for industrien i Europa slik at gassetterspørselen øker.
VENTER PÅ BEDRE TIDER: Styreformann i Gazprom og første visestatsminister Victor Zubkov håper på bedre tider for industrien i Europa slik at gassetterspørselen øker. Bilde: Sigurdsøn, Bjørn/Scanpix
Anders J. Steensen
5. jan. 2010 - 10:57

Første visestatsminister i Russland, Viktor Zubkov, begrunnet ikke forsinkelsen, men presiserte at prosjektet kommer til å bli gjennomført uansett.

– Stjokman er et lovende prosjekt og det er ingen tvil om at det kommer til å bli gjennomført, sier han.

Reduserte budsjetter

Gazproms styre har diskutert prosjektet og reduserte investeringsbudsjettet i Stjokmann både for 2009 og 2010. Budsjettet for 2010 er på 802 milliarder rubler.

2009 budsjettet var opprinnelig på 920 milliarder rubler, men endte opp på 761,5 milliarder rubler.

Ett år

Beslutningen om å utsette prosjektet kommer ikke overraskende, siden Totals Europa og Asia sjef, Arnaud Breullac, tidligere har uttalt at en beslutning om å gjennomføre prosjektet tidligst kan bli fattet i slutten av året, mot opprinnelig planlagt første kvartal i år. Det er finanskrisen og problemene knyttet til finansieringen som medfører at det er blitt vanskelige å få gjennomført investeringene som planlagt.

Dette sammenfaller også med som tidligere er uttalt av nestsjef i Gazprom, Alexander Medvedev, som i september sa at Stjokman-prosjektet kunne bli utsatt på grunn av sviktende gassmarkeder i Europa, og at en beslutning først kan tas når industrien igjen er kommet på fote.

Må modnes

– Vi forholder oss til hva Sthokman AG bestemmer. Det er ennå ikke fattet noen endelig beslutning om å endre videre tidsplan. Inntil videre forholder vi oss til de opprinnelige planene, selv om det er mange spekulasjoner ute og går, sier pressetalskvinne for internasjonal virksomhet i Statoil, Mari Dotterud til Teknisk Ukeblad.

– Det vi er opptatt av er at prosjektet modnes fram slik at det danner et best mulig grunnlag når investeringsbeslutningen fattes, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.