Stjerner i sikte

Ragna Kronstad
15. apr. 2005 - 08:00
Vis mer

Stjernekikkerter er ikke hva de engang var.

I stedet for store kart over stjernehimmelen og møysommelig innstilling av teleskopet, er de mange stjernekikkerter i dag datastyrte.

Du kan taste inn stjernens navn på en liten håndkontroll og få teleskopet til å bevege seg akkurat i den posisjon hvor stjernen står. Så er det bare å titte inn og se på objektet.



Trenger litt hjelp

Vel, det er ikke fullt så enkelt, men nesten. Stjernekikkerten kan ha lagret posisjonene til 40–50 000 objekter (stjerner, galakser, tåker, kometer, asteroider og planeter) i sin innebygde datamaskin.

Men for å finne objektet for deg akkurat her og nå, trenger den å få angitt nøyaktig tid og dato, lengde- og breddegrad og høyde over havet. I noen tilfeller kan du hoppe over dette da de mest avanserte stjernekikkerter har innebygd GPS.

Etter at du har foret stjernekikkerten med nødvendig informasjon, setter du den i en utgangsstilling, som datamaskinen bruker som referanse. Det kan for eksempel være horisontalt mot nord. For å veie opp for usikre momenter, som at teleskopet ikke står helt i vater, må man først lete opp en til tre referansestjerner.

Teleskopet beveger seg til disse stjernene i tur og orden. Alt du trenger å gjøre er å finjustere teleskopet slik at disse befinner seg midt i feltet. Deretter er det bare å velge ønsket objekt fra håndkontrollen og kikkerten vil rette seg mot dette objektet.



Justerer for jordrotasjon

Vil du observere en planet i noen timer, trenger du ikke å bevege teleskopet. Teleskopet følger automatisk stjernenes og planetens gang over himmelen. Stjernekikkertenes motorer sørger for å kompensere for jordrotasjonen og holder objektet støtt i feltet.

Hvis du synes et utvalg på 40–50 000 objekter blir lite, så er ikke det noe problem. Til de dyrere modellene kan du koble til PC-en din. I dag kan man kjøpe eller laste ned gratis planetarieprogrammer som kan ha databaser med opp til 526 280 881 stjerner. Ja, du leste riktig, 526 millioner stjerner. 6,5 GB må du avse på PC-en din for å få plass.

I tillegg finnes en rekke kataloger for andre typer objekter som galakser, tåker, asteroider, kometer etc. Eksempler på slike planetarieprogrammer er The Sky, Starry Night, Guide og SkyMap.

Du kan også laste ned kataloger med 252 000 stjerner og tusenvis av andre objekter og fjernstyre via en PDA. Til sammenlikning kan vi en klar natt med gode forhold se omtrent 2000 stjerner med det blotte øye. Ved hjelp av denne type planetarieprogramvare kan man fjernstyre kikkerten. Det vil si at du kan fritt klikke på galakser, stjerner, planeter som er tegnet av på stjernekarter på skjermen, og teleskopet går dit du har klikket.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Prisforskjeller

En stjernekikkert består av tre hoveddeler: Et stativ, en stativhode (montering) og et teleskop, med enten en linse eller et konkavt speil. Monteringen kan enten stå i vater eller være montert i akse med jordaksen. F

ør jul fikk man helt greie teleskoper (med datastyring) hos dagligvarekjeden Lidl til 1500 kroner. God kvalitet starter gjerne rundt 4000 kroner, men det er fult mulig å bruke hundretusenere av kroner.

(Kilde: Arne Danielsen/ http:astrophile.net)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.