NATURVITENSKAP

Stjernenes død

Eksplosjonene varte bare noen få sekunder, men kan være tidlige forvarsler om supernovaer - stjerner som eksploderer. En supernova kan dukke opp hvilken dag som helst og vil i så fall løse et av de store astronomiske mysteriene.

En ring av død

Bildet tatt av NASA's Spitzer Space Telescope viser en døende stjerne (i midten) omgitt av en gigantsky av glødende gass og støv.

Ringen rundt lysflekken i midten er stoff som kastes ut fra den døende stjernen. Her vises den planetære nebulosen NGC 246. Bildet illustrerer hva som vil skje med vår egen stjerne: Når Solen går tom for drivstoff (hydrogen) så krymper kjernen samtidig som den varmes voldsomt opp; de ytre lagene brennes opp.

"Fusjonsreaktoren" (stjernen) løper løpsk. Overskuddsmaterialet slynges ut og bombarderes så med UV-lys fra stjernerestens overflate og gløder - og skaper en planetær nebulose som på bildet.

Andre stjerner gjør kort prosess og imploderer når det blir ubalanse mellom kreftene i den - altså en supernova. Etter fyrverkeriet blir stjernekjernen en pulsar, en nøytronstjerne.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.