SAMFERDSEL

Stiv svenske uten tak

STIVERE: Volvo sier at torsjonsstivheten i den nye C70 cabriolet er dobbelt så høy som i forgjengeren. Mer høyfast stål bedre plassert er teknikken. Bilen kommer i salg våren 2006.
STIVERE: Volvo sier at torsjonsstivheten i den nye C70 cabriolet er dobbelt så høy som i forgjengeren. Mer høyfast stål bedre plassert er teknikken. Bilen kommer i salg våren 2006. Bilde: VOLVO
Stein Bekkevold
19. juli 2005 - 09:51

Saab har gjort det for lenge siden med nye 9.3, de andre, større gutta har også fornyet seg på dette spesielle område.

Audi A4 C er ett eksempel. Volvo C70 får du enten som cabrio eller kupe, om du har en pose tusenlapper til overs.

Pininfarina - velkjent italiensk karosseriskredderi - har formgitt bilen og står dessuten for den tredelte metalltak-konstruksjonen.

Stiv og stum

Volvo står for resten av teknikken, inklusive et karosseri som sivilingeniør Patrik Widerstrand, prosjektsjefen, hevder er "vesentlig stivere" enn forgjengeren.

Men tall vil han ikke ut med, bare at stivheten er økt 100 prosent.

I bransjen oppgis vristivhet med et forholdstall: Hvor mange Nm som skal til for å vri bilen en grad når den er fastspent i tre punkter. Saab oppgir tallet 10 000 Nm for 9.3.

Takstiv

Høy vristivhet gjør ifølge Saab at understellet kan jobbe aktivt mot veien uten å bli forstyrret av et altfor fleksibelt karosseri.

Lav vristivhet gjør dessuten at punktsveiser med tiden kan åpne seg og slippe til korrosjon. Med ståltaket lukket har C70 ifølge Widerstrand oppunder 15 prosent høyere stivhet.

Nye kollisjonsputer

Volvo C70 har ifølge Widerstrand enkelte andre sikkerhetsfinesser også, ut over et stivere karosseri: Sidegardinene er nå laget slik at de langsommere enn normalt slipper ut gassen ved et rundvelt; dermed beskyttes passasjerene bedre om taket er nede.

Gardinene har jo ikke noe tak å festes i, så de sitter i overkant av dørene og blåses opp langs sidevinduene om det smeller.

Bilen leveres fra starten av med Volvos sterke bensinmotorer på 100 kW opp til 150 kW. Senere kommer en 2,4 liters turbodiesel på noe over 130 kW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.