PRODUKSJON

Stille messe med ny giv

Hannover: Det virker som om bunnen er passert og en ny optimistisk giv begynner å bre seg.

Mens utstilte bånd, belter, roboter, trykkluft og hydraulikk tidligere skapte et nærmest uutholdelig inferno, var det i år levelig, selv i de utstillingshallene som er fulle av trykkluft. Arbeidsmiljøet i slike miljøer er åpenbart i ferd med å bedres.

Automasjonsindustrien later til å se lyset i enden av tunnelen. Ordreinngangen er langt større enn i fjor og bransjen forventer ytterligere vekst. Det virker også som om stadig flere av utstillerene har brukt Linux i bunnen på sine styringssystemer, den tiden er forbi da Linux kun var for spesielt interesserte.

Mikroteknikk

200 utstillere definerte seg selv innen området mikroteknologi - en nisjebransje som etter hvert søker kontakt med andre bransjer.

Dr. Frank Bartels, lederen for det tyske mikroteknologiforbundet IVAM, ser klare trekk mot større samarbeid innen mikroteknikk, optisk industri og nanoteknologi. Han mener dette samarbeidet vil få frem ytterligere industrialiserte produkter.

Microdrop GmbH fra Hamburg viste doseringsutstyr som gjør pipetten ganske grov. Her er det snakk om doseringen på pikoliternivå. Piko er 10 -12 . En pikoliter er altså en billiontedels liter (men da er norsk billion ikke amerikansk, som er en milliard).

Flest fra Italia

Totalt viste bedrifter og myndigheter fra 61 land frem sine produkter, sin teknologi og forskning fordelt på 5040 stands. Kina, med 190 utstillere, ble kun slått av Italia, med 218 utstillere, i kampen om best representerte land utenom vertslandet.

Tysk handel med EUs nye medlemsland utvikler seg voldsomt og har siden 1998 vokst tre ganger så mye som tysk eksport totalt. Samhandelen med de nye EU-landene er nå større enn med USA. Dette preget messen.

Messeledelsen vilel ikke ut med utstillertall fra tidligere år og begrunnet det med at årets messe hadde en annen struktur og at tallene ikke er sammenlignbare. Inntrykket er derimot at asiatene utgjorde en større andel både av utstillere og besøkende og at amerikanere var til stede i mindre grad. Vi ante også en forskyvning mot Sør- og Øst-Europa på bekostning av Nord- og Vest-Europa.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.