BYGG

Stillasfirma siktet etter brukollaps i Trondheim

Mangelfull avstiving var årsak til ulykken.

Mangelfull avstiving førte til kollapsen på broen på Rotvoll, ifølge entreprenør Reinertsen.
Mangelfull avstiving førte til kollapsen på broen på Rotvoll, ifølge entreprenør Reinertsen. Bilde: NTB scanpix
31. mai 2013 - 09:49

Politiet har tatt ut siktelse mot Master Solutions, firmaet som bygget stillaset som kollapset og forårsaket to personers død i Trondheim.

At selskapet er siktet, betyr ikke at politiet har konkludert i spørsmålet om straffskyld, opplyser politiadvokat Aage Midling i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Ingen enkeltpersoner er siktet, sier politiadvokaten.

Ulykken skjedde under byggingen av Rotvollhaugen bru ved Leangen i Trondheim 8. mai i år. Master Solutions var underentreprenør for selskapet Reinertsen.

Etterforskes

Politiet begrunner siktelsen med «skjellig grunn til mistanke» og at den var nødvendig for å gjennomføre en del skritt i etterforskningen.

– Vi har gjort det for å sikre oss bevis, forteller Aage Midling, som ikke vil utdype hva slags etterforskning det dreier seg om.

Master Solutions er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 151.

– Vilkåret er tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom. Strafferammen er på tre år, sier politiadvokaten.

Master Solutions' daglige leder, Levin Sverre Nestvold, sier til Adresseavisen at han ikke kjenner til siktelsen, men regner med at en siktelse kan være vanlig i denne typen etterforskning.

Ferdig gransket

Fredag la entreprenørfirmaet Reinertsen fram sin interne gransking av ulykken. Konklusjonen er at mangelfull avstiving av det midtre reisverket forårsaket brukollapsen.

Under gjennomgangen ønsket ikke Kristian Reinertsen, direktør for entreprenørdivisjonen i selskapet, å kommentere hva som ligger bak den mangelfulle avstivningen. Han viser til den pågående politietterforskningen.

Morten Bjerkås, leder for Reinertsens teknologiavdeling, gikk under pressekonferansen fredag gjennom de mulige årsakene selskapet har sett på.

– Undersøkelser støpedagen viste at reisverket var utnyttet til sin halve kapasitet. Ingen varsellamper lyste, sa Bjerkås.

Tiltak

SINTEF Byggforsk har bistått entreprenøren i granskingen. Brua kollapset klokka 14.24, og den maksimale belastningen på det midtre reisverket ble nådd før begge veifelt var fylt av betong, heter det i rapporten.

– Hadde vi holdt på en halvtime til, hadde det gått bra, opplyste Bjerkås.

Etter ulykken har Reinertsen innført flere konkrete tiltak. Blant annet skal en tredjepart komme inn og kontrollere midlertidige reisverk som det som kollapset.

Et annet tiltak er å stanse trafikken på steder før det foregår støping med betong, slik det gjorde på ulykkesstedet. Dessuten etablerer Reinertsen en egen gruppe for teknisk sikkerhet.

Divisjonsdirektør Kristian Reinertsen (til høyre) og leder for teknologiutvikling, Morten Bjerkås, la fredag fram resultatene av den interne granskingen i entreprenørselskapet Reinertsen etter brukollapsen i Trondheim.
Divisjonsdirektør Kristian Reinertsen (til høyre) og leder for teknologiutvikling, Morten Bjerkås, la fredag fram resultatene av den interne granskingen i entreprenørselskapet Reinertsen etter brukollapsen i Trondheim.

Påpekte feil

Før brukollapsen hadde Statens vegvesen flere ganger påpekt feil og mangler i arbeidet, skriver E24.

I en kontrollmelding fra Statens vegvesen i november i fjor heter det at det flere ganger er blitt observert og bemerket at stillasene på anlegget ikke var riktig utført, eller mangelfullt satt opp. Samtidig jobbet arbeidere fra Reinertsens polske underselskap på stillaset.

Dagen etter det var gitt beskjed om at dette måtte utbedres omgående, var det ikke gjort. Entreprenøren skrev i en kommentar til kontrollørmeldingen at de beklager.

To dødsulykker

Også i juni 2012 var selskapet involvert i en dødsulykke i Trondheim, da en polsk arbeider mistet livet som følge av at en betongkonstruksjon falt.

De to omkomne i ulykken ved Leangen var 53 år gamle Kjell Magnar Olsen fra Levanger, som arbeidet på stedet, og 37 år gamle Ingeborg Gundersen fra Brekken i Røros. Hun kjørte på veien under brua da den raste sammen, mens 53-åringen som omkom, var ansatt i Master Solutions.

Også Vegvesenet og Arbeidstilsynet utfører sine egne granskinger i saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.