SAMFERDSEL

Stikkontakter i fly kan detonere terrorbomber

Det var en Airbus A310 som krasjet på flyplassen i Irkutsk i Russland søndag. Minst 122 mennesker omkom i ulykken.
Det var en Airbus A310 som krasjet på flyplassen i Irkutsk i Russland søndag. Minst 122 mennesker omkom i ulykken. Bilde: Airbus
Trond Heggelund
18. aug. 2006 - 14:58

Siden terrorsforsøket i London, er batterier, iPod-maskiner og MP3-spillere blitt ekstra nøye undersøkt på flyplassen. Frykten er at de skal brukes til å detonere bomber med. Men samtidig har flypassasjerene fritt kunne kruke stikkontaktene i flyene.

For dårlig sikkerhet ombord

- Det største problemet med å sprenge bomber er å skaffe en detoneringskilde, og det sørger flyselskapene selv for. Det synes jeg ikke er en balansert forebygging av terror, sier sprengstoffeksperten Erik Lauritzen til den danske avisen Ingeniøren.

Direktefly fra Skandinavia til USA har slike stikkontakter til bærbare PC-er, spillmaskiner og lignende utstyr.

Ifølge den danske sprengstoffeksperten kan eksplosiver lett gjemmes i klærne og detoneres ned hjelp av strømmen i stikkontaktene.

Flyene det gjelder

Stikkontaktene med 110 volt finnes på hvert passsjersete på Business Class og på en del økonomiseter på SAS´ toppmoderne Airbus A330 og A340. Flyene det gjelder pendler daglig mellom USA og Skandinavia, i hovedsak København. Også en del Air France- og Lufthansa-fly har slike stikkontakter, skriver Ingeniøren.

Søkeord: terror

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.