Steve Jobs hylles som visjonær leder

Steve Jobs hylles som visjonær leder
VISJONÆR: Steve Jobs med et av Apples mest populære produkter, mobiltelefonen iPhone. Bilde: Reuters

Jobs var gründer, styreleder og toppsjef i periodene da Apple lanserte Mac-datamaskinen, iPod, iPhone og andre banebrytende produkter.

Onsdag gikk han bort, etter å ha kjempet mot en sjelden kreftsykdom og andre helseproblemer i en årrekke.

KOMMENTAR:

– Han forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie: Han forandret måten hver og en av oss ser verden på, sier USAs president Barack Obama.

Les også: Eplemannen som erobret verden

– Tenkte annerledes

Presidenten beskriver Jobs som en av USAs største oppfinnere. Den tidligere Apple-sjefen var modig nok til å tenke annerledes, vågal nok til å tro at han kunne forandre verden og talentfull nok til å gjøre det, ifølge Obama.

Også andre IT-ledere og Apple-fans over hele verden uttrykker sin sorg over Jobs' bortgang. Utenfor en databutikk i New York er det blitt lagt blomster, og på nettsider og sosiale medier legges det ut minneord.

– Det er ikke ofte verden får se noen med så stor innflytelse som Steve. Ringvirkningene vil kunne merkes i mange generasjoner, sier Microsoft-gründer Bill Gates.

Les også: Steve Jobs går av som sjef for Apple

Kommentar: Apple uten Jobs

– Forandret verden

– Apple har mistet et visjonært geni, og verden har mistet et utrolig menneske, sier Tim Cook, som overtok stillingen som IT-gigantens toppsjef i august i år.

Han mener Apple ikke kunne ha vært bygget opp av andre enn Steve Jobs og sier Jobs' ånd for alltid vil være selskapets grunnmur.

Også Facebook-sjefen Mark Zuckerberg uttrykker sin sorg etter dødsfallet.

– Steve, takk for at du har vært en mentor og en venn. Takk for at du har vist at det du bygger kan forandre verden, skriver Zuckerberg på sitt eget nettsted.

Jobs var rammet av en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen, og han ble operert første gang i 2004. Jobs' familie sier i en uttalelse at han døde fredelig, omgitt av familiemedlemmer.

Selv om Jobs ble nødt til å gi seg som toppsjef, beholdt han stillingen som styreformann fram til sin død.

Les også:

TEST: Mac mini (2011)

Les mer om: