ARKIVNYHETER

Sterke tall fra BTV

FRA BTV: Undervanns produksjonssystemer står for en sterk vekst. Her ligger bedriftene i BTV i framste rekke med FMC og Aker Solutions som hoveeverandøerer, mens selskap som Grenland Group bygger. Avbildet er undervanns prossessanlegget til Pazflor utenfor Angola, levert fra Kongsberg, bygget i Tønsberg og testet i Horten.
FRA BTV: Undervanns produksjonssystemer står for en sterk vekst. Her ligger bedriftene i BTV i framste rekke med FMC og Aker Solutions som hoveeverandøerer, mens selskap som Grenland Group bygger. Avbildet er undervanns prossessanlegget til Pazflor utenfor Angola, levert fra Kongsberg, bygget i Tønsberg og testet i Horten. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
8. juli 2011 - 10:16

For hele regionen Buskerud, Telemark og Vestfold (BTV), har omsetningen fra det petroleumsrelaterte næringslivet mer enn firedoblet seg i verdi. Fra en omsetning i BTV på 6,8 milliarder kroner i 2000, er det nå en omsetning på rundt 28 milliarder kroner viser en undersøkelse gjennomført av Analysebyrået Menon for Norsk Industri og Oljeindustriens landsforening, OLF.



Viktig sysselsettingseffekt

Aktivitetsøkningen gir en økning i lokale og nasjonale skatteinntekter og en betydelig sysselsettingseffekt.

Beregningene viser at det totalt er i overkant av 14.000 mennesker som er sysselsatt i petroleumsrelatert næringsliv i BTV-regionen. I tillegg vet man at denne aktiviteten gir lokale ringvirkninger på sysselsetting og verdiskaping, men dette er ikke beregnet i denne omgang.



Store bedrifter gir sterk vekstr

Bak disse tallene inngår bedrifter som blant andre FMC Technologies, STX Europe, Grenland Group, BIS, Kongsberg Gruppen, NLI og mange flere.

Mens BTV-regionen har hatt en omsetningsvekst på 303 prosent siste tiårsperiode, er det tilsvarende tallet for vekst i petroleumsrelatert næringsliv for hele Norge til sammen, på litt over to hundre prosent (223 prosent).



Viktig for verdiskapingen

– Fra Norsk Industri og OLF sin side er vi opptatt av å kommunisere at lokale og nasjonale politikere må merke seg at utviklingen innenfor olje og gass i Norge er meget viktig for lokale arbeidsplasser og lokalt næringsliv, men ikke minst er denne utviklingen også viktig for inntektene og utviklingen til fellesskapet og offentlig sektor, sier bransjesjef Runar Rugtvedt i Norsk Industri.



Flere faktorer

Det er flere årsaker til veksten i petroleumsrelatert næringsliv lokalt og nasjonalt:

  • Aktiviteten på norsk sokkel har økt vesentlig det siste tiåret. Aldri før har så mange olje/gass-felt vært i produksjon. Dette gir større og flere oppdrag for leverandørindustrien som er etablert på land i hele Norge.
  • Norsk leverandørindustri har økt sin oppdragsmengde internasjonalt. Fordi vi har holdt på med olje og gass i Norge i 40 år, så har norsk industri utviklet seg til å bli verdensledende på trygg og miljømessig god utvinning av offshore olje og gass. Denne kompetansen blir nå i større og større grad etterspurt over hele verden.
  • Den norske maritime klyngen, redere og båtbyggere, har i større grad blitt en del av det petroleumsrelaterte næringslivet i Norge, fordi en økende andel av deres aktivitet retter seg inn mot nasjonal og internasjonal olje- og gassproduksjon.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.